A brexit mélyen belevájta a karmait a londoni pénzügyi szektorba, legalábbis így érezhették a City pénzemberei, akik azt tapasztalhatták, hogy 2021 első tőzsdei kereskedési napján közel hatmilliárd euró értékű részvényüzlet röppent át a Csatorna felett az Európai Unió pénzügyi központjaiba, főként Amszterdamba, Frankfurtba és Párizsba - írja a Financial Times és a Wall Street Journal.

Olyan óriások részvényeinek kereskedése váltott tőzsdét, mint a spanyol Santander, a Deutsche Bank vagy a Total - derült ki a Refinitiv adatszolgáltató számaiból.

Az olyan jelentős kereskedési platformok, mint a Cboe Europe, a Turquoise és az Aquis Exchange átvitte euróban elszámolt tevékenységét Londonból a kontinensen az elmúlt év végén, a brexitet megelőzően létesített hídfőibe. Rendkívüli nap volt 2021. január 4-e, a City elvesztette európai részvényüzleteit - mondta Alasdair Haynes, az Aquis Exchange vezérigazgatója. Bár ez nem a City legnagyobb haszonnal folytatott tevékenysége, a brit kormány meg fogja érezni az ebből származó adók hiányát. Haynes felhívja a figyelmet arra is, hogy ez a folyamat arra bátorítja a vállalatokat, hogy az EU-ban vigyék tőzsdére a részvényeiket, ahol élvezhetik a sima nemzetközi értékpapír-kereskedelem előnyeit.

Bye-bye, London

A Cboe Europe beszámolója szerint európai üzleteinek 90 százaléka immáron Amszterdamban történik, szemben az elmúlt évvel, amikor ennek még csak a töredékéről volt szó. Az Aquis arról számolt be, hogy gyakorlatilag teljes euróban elszámolt részvénykereskedése Párisba költözött egyetlen éjszaka alatt. A Turquoise, amely a Londoni Értéktőzsde kezében van, ugyancsak ezt jelentette azzal a különbséggel, hogy Amszterdam volt a célállomás. Ezen a platformon is minimális kereskedés folyt korábban a brit fővároson kívül.

Évtizedeken át a londoni kereskedési rendszerek és nagy befektetési bankok voltak a nemzetközi részvénykereskedelem artériái, az EU összes részvényüzletének 30 százalékát ezek bonyolították le elkerülve a kontinentális Európát. A karácsonykor elfogadott brit-EU kereskedelmi megállapodás azonban egy csapásra megváltoztatta a City státuszát. Az unió nem fogadta el, hogy az Egyesült Királyság pénzügyi szabályozó rendszere "megfelel" az EU-énak, ami rákényszerítette az euróban elszámolt részvényekkel kereskedőket, hogy valamilyen EU-s kereskedési lehetőséget válasszanak.

Nincs visszaút

Mivel a pénzügyi szolgáltatások területén nem jött össze egy hosszú távú, átfogó EU-brit megállapodás, várhatóan hosszú időn, azaz éveken át fennmarad a szabályozási eltérés - mondja Haynes. A szakértő nem számít arra, hogy az EU gyorsan elismerné a brit szabályozást megfelelőnek az unióéval. Brüsszel nagyobb rálátást akar az euróban elszámolt pénzmozgásokra, csökkenteni akarja ezen a téren az EU függését a Citytől, amit stratégiai céljának tart.

A pénzügyi szolgáltatók eközben azért lobbiznak, hogy a felek minél előbb rendezzék ezt a helyzetet, de csak annyit értek el, hogy márciusban várhatóan aláírnak egy szándéknyilatkozatot erről, ami nem tartalmaz olyan kötelezettségeket és vállalásokat, mint egy nemzetközi szerződés. Az EU január 4-én visszavonta hat brit székhelyű hitelminősítő cég uniós regisztrációját, így azok a cégek, amelyek ezek információszolgáltatását vették igénybe, kénytelenek európai partnert keresni helyettük. A brexitről döntő 2016-os brit népszavazás óta 1,6 ezer milliárd dollár értékű vagyon költözött át a szigetországból a kontinensre.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!