Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A piacokon folytatódott a hétfőn, zárás előtt kezdődött fellendülés, és az euró tovább erősödött, mert körvonalazódik a megoldás Görögország adósságproblémájának rendezésére.

Eddigi ismeretek szerint az új görög kormány lemond az adósságleírás követeléséről, cserébe nemzetközi közületi hitelezői könnyebb törlesztési feltételű kötvényekre - a görög gazdasági növekedéshez kötött hozamú kötvényekre, illetve lejárat nélküli kötvényekre - váltanák azt a görög tartozást, amely a február végén lejáró nemzetközi mentőprogram miatt fennáll. Így, ráadásul, az Európai Központi Bank (EKB) márciusban induló mennyiségi enyhítése kiterjedhet a görög állampapírok vásárlására is. A magánhitelezőknek sem kell tartaniuk görög kinnlevőségük kényszerű csökkentésétől, ahogyan az 2012-ben, a második görög mentőprogram keretében történt.

A befektetők lelkesedése, hogy el lehet kerülni egy új euróövezeti államadósság-válságot, és akadálytalan lesz az EKB mennyiségi enyhítése, kedden elnyomta a nap rossz híreit, habár az eufória zárás felé kissé alábbhagyott, amikor kiderült, hogy átfogó megállapodás talán csak júniusban lesz.

Az euróövezetben decemberben tovább mélyült a termelői árak deflációja, januárban Olaszországot is elérte a fogyasztói árak deflációja, Spanyolországban pedig nőtt a munkanélküliség, háromhavi javulás után. Az Egyesült Államokban decemberben ötödik hónapja a vártnál is jobban ritkultak a feldolgozóipari megrendelések.

A londoni piacot, az érdekelt cégek ottani nagy száma miatt, az emelkedő olaj- és nyersanyagárak is segítették, miután a napokban egyre-másra közölték olajvállalatok, hogy az alacsony árak miatt kénytelenek visszafogni a kutatást-feltárást és a fejlesztő beruházásokat. Az olaj árát a líbiai export csökkenése és az amerikai finomítókban zajló sztrájkok is támogatják.

A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,32 százalékos javulással 6871,80 ponton zárt, 4,66 százalékkal az év végi értéke fölött.

Frankfurtban a DAX-30 0,58 százalékos többlettel 10 890,95 ponton, két nap alatt másodszor is új történelmi csúcson végzett, 11,07 százalékkal magasabban, mint év végén.

Párizsban a CAC-40 1,09 százalékkal 4677,90 pontra, új hat és fél éves csúcsra erősödött, 9,48 százalékkal meghaladva múlt év végi értékét.

A milánói FTSE MIB-40 2,75 százalékot, a madridi IBEX-35 2,62 százalékot, az athéni ASE tőzsdemutató 11,27 százalékot, a zürichi SMI 0,27 százalékot nyert.

Varsóban a WIG 20 0,23 százalékkal 2335,42 pontra gyarapodott, a Mol 4,64 százalékkal 155,50 zlotyra drágult.

A nyugat-európai tőzsdezárás után a New York-i részvénypiacok fő mutatói közül a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 0,90 százalékkal, az S&P 500-as 0,58 százalékkal, a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,12 százalékkal volt az előző záróértéke fölött.

Az euró, 1,15 dollár alatt, 1,10 százalékkal többet ért a bankközi piacon, mint hétfő este. Svájci frankban, 1,06 frank alatt, 0,56 százalékkal került többe.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj kora este hordónként (159 liter) 56,18 dollár volt, 1,43 dolláros napi árnyereséggel. A gázolaj ára tonnánként 23,50 dollárral 534,25 dollárra, a normál benziné gallononként (3,78 liter) 0,0104 dollárral 1,5550 dollárra nőtt az előző záróhoz képest az Intercontinental Exchange (ICE) londoni jegyzésében.

Az arany ára késő délután unciánként (31,1 gramm) 1257,58 dollár volt a hétfő esti 1270,90 dollár után azonnali szállításra Londonban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!