Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ekkora összegű egyedi kibocsátásra még nem volt példa Európában a Reuters adatai szerint, csak az USA-ban szoktak ilyet elérni.
Az olasz kincstár nem jelölt meg célszámot a kötvényeladásra, de a Financial Times által idézett elemzők arra számítottak, hogy a 2,55 százalék plusz infláció hozammal kínált papírokból kevesebb fogy majd annál a 7,3 milliárd eurós mennyiségnél, amennyi az első ilyen kibocsátáskor, márciusban elkelt. (Júniusban kifejezetten csalódást keltően alakult a jegyzés, csak 1,7 milliárd eurónyi papír talált gazdára - igaz, ez még azelőtt volt, hogy az ECB elnöke, Mario Draghi jelezte volna a dél-európai országok finanszírozásának támogatását.) A kötvényeket alapvetően lakossági befektetőknek szánták - ezt segítette elő egy újfajta internetes jegyzési lehetőség is - , de a jegyzés második félidejében meigindult az intézményi befektetők rohama is.

A váratlanul jó eredmény lehetővé teszi, hogy az utolsó két hónapban a legutóbb tervezettnél kevesebb kötvényt bocsásson majd ki az olasz gazdasági minisztérium - közölte egy tévéinterjúban a tárca alá tartozó adósságkezelő hivatal igazgatója, Maria Cannata. (A minisztérium szeptemberben emelte az idei kibocsátási tervet 440-450 milliárd euróról 460-465 milliárdra, miután kiderült, hogy az olasz recesszió mélyebb lesz a korábban vártnál.)

A siker hatása ma is érződött a piacokon: reggel 307 pontig is süllyedt a tízéves olasz, illetve német kötvények közti különbség (a múlt pénteki zárásban még 352 pont volt). Azóta mintegy 10 ponttal emelkedett, olasz hírügynökségek szerint főleg azért, mert a spanyol kormányfő ismét kitért az elől, hogy országa segítséget kérjen az EU-tól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!