Európának is fájt az amerikai pofon

A vezető nyugat-európai tőzsdék masszív, 2 százalékot meghaladó eséssel fejezték be a hétfői napot.
NAPI, 2011. április 18. hétfő, 18:33
Fotó:

Londonban, Frankfurtban és Párizsban egyaránt jelentősen gyengültek a részvénypiacok irányadó indexei, azonban a zárószintek már valamivel a napi mélypontok fölött alakultak. Ezzel együtt, az összeurópai mutatók tanúsága szerint az elmúlt három hét legrosszabb napján vannak túl a piacok.

A hangulatot alapvetően és elsősorban a Standard & Poor's lépése rontotta el, amellyel a leminősítéssel fenyegető negatív kilátással látta el az Egyesült Államok jelenlegi adósbesorolását, mivel - indoklása szerint - több mint két évvel a krízis után a döntéshozók továbbra sem tudtak megegyezni arról, miképp kezeljék a hosszabb távú államháztartási kihívásokat.

Az amerikai értékpapíroknak leginkább kitett biztosítók árfolyamát igencsak megviselte a hitelminősítő intézkedése, de a banki részvények is többnyire jóval olcsóbbak lettek.

Mindemellett nem segítettek a görög helyzettel kapcsolatos hírek sem. A piac most reagálta le Jeórjiosz Papakonsztantinu görög pénzügyminiszter szombaton, Washingtonban tett nyilatkozatát, miszerint az országnak nincsenek az adósság átalakítására vonatkozó tervei. Az IMF ugyancsak hétvégi közlése azonban fenntarthatatlan adósságteherről, és az átstrukturálás kényszeréről szólt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK