A befektetők hangulatát előbb az eurózóna szolgáltatási és a feldolgozóipari ágazatáról érkező, a vártnál rosszabb adatok, majd a Goldman Sachs jövő évi amerikai GDP-becslésének lefelé módosítása rontotta el. Miközben a tengerentúli piacok 0,5-1,5 százalékos erősödésben voltak a kereskedés félidejében, az európai börzék közel 3 százalékos veszteséggel zárták a hetet.

A gyógyszerpapírok, amelyek az elmúlt hetekben viszonylag rugalmasan mozogtak, pénteken komolyabb árfolyamveszteséget szenvedtek el. A Novartis 6, a Sanofi-Aventis részvénye pedig messze 10 százalék fölött gyengült.

Az FTSEurofirst 300 index 11,7 százalékot veszített értékéből csak az aktuális héten, márpedig ez már zsinórban a harmadik veszteséges hét volt Európában. Az index 5 és féléves mélyponton zárt.

A pénzügyi szektorra a Citigroup körüli bizonytalanság hatott kedvezőtlenül, a SocGen részvényárfolyama 13 százaléknál is nagyobb arányban csökkent. Az ING részvénye közel 7 százalékot veszített árából, a Deutsche Bank pedig majd 3 százalékot.

A fémek drágulása jótékonyan hatott a bányacégekre. A BHP Billiton papírja 5, a Rio Tinto részvénye pedig 3 százalék fölött tudott drágulni.

A londoni FTSE 2,4, a frankfurti DAX 2,2, a párizsi CAC 40 index pedig 3,3 szátalékkal gyengült pénteken.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!