Az ázsiai tőzsdék negyedik napja emelkednek annak ellenére, hogy a legutóbbi kereskedési fordulót a görög állampapírok leminősítése miatt eséssel indították. Az Európából érkező rossz hírt ugyanis felülírta a kínai gazdaság növekedéséről érkező információ, illetve, hogy a japán jegybank meghosszabbította gazdaságélénkítő programját. Az új építkezések nekilendülésének köszönhetően a kínai GDP 1,7 százalékkal bővülhetett áprilisban - adta közre becslését az amerikai Conference Board. A Bank of Japan háromezermilliárd jenes (33 milliárd dollár) új hitelkeretet nyitott, amelyből a cégek maximum négyéves futamidőre juthatnak kölcsönökhöz. Ez utóbbi hírre az MSCI Asia Pacific Index, a Nikkei és a koreai Kospi egyaránt 0,3 százalékos növekedéssel reagált, a hongkongi Hang Seng 0,4 százalékkal ment feljebb (a kínai anyaország börzéi ünnepnap miatt zárva tartanak). Az olaj hordónként 75 dollárra drágult az ázsiai kereslet növekedésével kapcsolatos várakozások, illetve a csökkenő amerikai készletek miatt. A Nissan Motor Co., Japán második legnagyobb autógyártója 3,9 százalékos részvényár-növekedést könyvelt el, mivel a Macquarie Group felminősítette, a Nomura Holdings pedig 2,8 százalékos pluszt könyveltett el a Crédit Suisse hasonló lépése nyomán. Az ázsiai devizák, a maláj ringgit vezetésével gyengültek, mivel a görög leminősítés nyomán a befektetők dollárba menekítették pénzüket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!