Év elején sem lanyhult az állampapírok iránti kereslet

A meghirdetett mennyiségnél 18,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 88,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. január 3. csütörtök, 12:27
Fotó: MTI Fotó - Bruzák Noémi.

Az ÁKK 25 milliárd forintért vitt piacra 3 éves, 25 milliárd forintért 5 éves és 20 milliárd forintért 10 éves lejáratú államkötvényt.

A 3 éves kötvények aukcióján az elsődleges forgalmazók 39,04 milliárd forint ajánlatából 25 milliárd forintot fogadott el az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 8 bázisponttal alacsonyabb, 1,19 százalékos átlaghozamon.

Az előző kereskedési napon, szerdán a 3 éves lejáratra a másodpiacon szintén 1,19 százalékos referenciahozam alakult ki.

Az 5 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók 116,43 milliárd forint ajánlatából, megemelt értékesítéssel, 33,5 milliárd forintos összegben adott el kötvényeket az ÁKK, az előző aukción kialakultnál 39 bázisponttal alacsonyabb, 2,27 százalékos átlaghozamon.

A szerdai másodpiaci referenciahozam az 5 éves lejáratú kötvényekre 2,35 százalék volt.

A 10 éves kötvények aukcióján, az elsődleges forgalmazók által ajánlott 127,74 milliárd forintból, megemelt értékesítéssel, 30 milliárd forintot fogadott el az ÁKK. Az aukciós átlaghozam 2,76 százalék volt, 39 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál.

Szerdán a 10 éves lejáratú kötvények másodpiaci referenciahozama 2,86 százalék volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.01.03 17:33

@terabit:
https://www.imf.org/external/index.htm

Eszerint az IMF jelenlegi napi kamata 1,103%
Ha tehát Fricibácsi ragaszkodik bármilyen Te és általam is tudottan blőd összehasonlításhoz, akkor kéretik számára ezzel számolni!
De hát mint írtam fingja nincs róla, miről hadovál, csak nyomja a propaganda sódert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.03 17:28

@terabit:
"A Nemzetközi Valutaalap az igénybe vett hitelre napi kamatot számít fel, amelynek nagysága megtalálható a szervezet honlapján. A napi kamat az IMF hivatalos valutáját, az SDR-t alkotó valuták átlag kamataként alakul ki.

A nemzetközi pénzintézet ezen felül kamatfelárat számít fel, attól függően, hogy a lehívott hitel hogyan aránylik a kölcsönt igénylő országnak az IMF alaptőkéjében vállalt részesedéséhez (kvóta). A kamatfelár a kvóta 200 százaléka felett 100 bázispont, 300 százaléka felett 200 bázispont.

Az IMF igazgatósága novemberben hagyott jóvá Magyarország számára 12,3 milliárd euró (15,7 milliárd dollár, 10,5 milliárd SDR) készenléti hitelkeretet. A megállapodás idején érvényesített napi kamat 2,71 százalék volt.

Magyarország kvótája (tulajdonrésze) a Nemzetközi Valutaalapban 1,038 milliárd SDR.

Mindezek alapján a készenléti hitelkeretből novemberben lehívott 4,2 milliárd SDR nagyságú első részlet kamata 2,076 milliárd SDR-re 2,71 százalék, további 1,038 milliárd SDR-re 3,71 százalék, 1,099 milliárd SDR után pedig 4,71 százalék..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2019.01.03 17:00

@antitroll:
Szó sem volt valamiféle napi kamatozásról:
"A már Magyarországra utalt, de fel nem használt 4,215 milliárd SDR úgy kamatozik, hogy 2,076 milliárd SDR-ig a kamat 2,71 százalék, a következő, 1,038 milliárd esetében 3,71 százalék a ráta, majd a legutolsó, 1,099 milliárdos részlet után 4,71 százalékos kamat jár.

A hitelkeret rendelkezésre állási díja, korábbi információk szerint 15 milliárd forint, a hitel 0,25 százaléka."

http://www.origo.hu/gazdasag/valsag/20081113-imf-hitel-kamatnyereseg-es-vitak-mire-lehet-kolteni-a-hatalmas.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.01.03 16:40

@Fricibacsi3:

Jól Fricibácsi, nagyon jól!
Csak Neked fingod nincs az egészről... Azért hozod ide ezt a fideszes maszlagot! Sokadszor, noha számos alkalommal megkapod, hogy hülyeséget beszélsz!

Például soha nem fogod megérteni, hogy mennyibe került az "IMF hitelt" visszafizetni a szabadpiacon felvett egyéb hitelekből. Mert csak!
Sőt egyáltalán az "IMF hitel" fogalmával sem vagy tisztában!

Egyébként meg körtét körtével, almát almával!

Kis gyorstalpaló. Nem biztos, hogy megérted...
Az "IMF hitelnek" napi kamatozása van, és a felvett összeg nagyságától függően sávos kamatozású. A kamatok számítása egy átlagszámítás eredménye és az IMF valutájának (SDR) az árfolyama is hasonlóan adódik. 2008-ban a hitel felvételekor ezeknek a kamatoknak az átlaga messze-messze alatta volt annak az elméleti kamatnak, amennyit Magyarországnak fizetnie kellett volna a pénzpiacon bármilyen forrásbevonásért. Azért elméleti kamat, mert a nemzetközi pénzpiac összeomlott és gyakorlatilag nem volt olyan kamat, amire bárki hitelt adott volna: államcsőd!
Eddig érthető?
Na most az "IMF hitel" kamatát fizetni mindaddig érdemes, amíg az átlaga alacsonyabb, mint a szabadpiaci hitelek kamata.
Ez ugye érthető?
A kormányod azonban idő előtt kiváltotta az "IMF hitelt" a nagy szabadságharcában magasabb kamatozású szabadpiaci hitellel. Mivel a pénzvilágban az elmaradt haszon = veszteség, ez hiba volt, aminek az árát az adófizetők fizették meg.
És végül hogy miért tettem idézőjelbe az "IMF hitelt"?
Azért mert ama bizonyos "IMF hitel" felét az EU adta, semmi köze nem volt az IMF-nek hozzá, hacsak annyi nem, hogy az EU-n belül az IMF önállóan nem ad pénzt egyik tagállamnak sem a nemzeti (bármikor lehívható) kvótán felül.
Akkor most ez miért IMF és miért nem IMF-EU hitel? Miért az IMF az ellenség, most éppen miért nem az EU?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2019.01.03 16:33

@Fricibacsi3: khm...

Nem lenne helyesebb a h.lye bragadt lemeze helyett:
"Hogy méri az IMF most a hitelét?"

Különben: olcsóbban!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html