BUX

Év végéig már ne számítsunk semmi nagyra

Egyelőre nincs jele annak, hogy az európai adósságválság jelentősen enyhülne, de ez a jelek szerint hidegen hagyja a Wall Streetet, ahol a karácsonyi vásárlások és a várhatóan javuló munkaerő piaci adatok adhatnának lökést az árfolyamoknak.

NAPI, 2010. november 29. hétfő, 14:47

November 5-i csúcsa óta 3,1 százalékot esett az S&P 500-as index az európai adósságválság kiújulásával párhuzamosan, azonban ez egyelőre csak egy enyhe korrekciónak tekinthető a nyár közepe óta lezajlott 17 százalékos emelkedéshez képest.

Az adósságválságtól való félelem összességében tehát nem tudta elhomályosítani a piacon a hitet, amely szerint az amerikai gazdaság, s talán végre a munkaerőpiac is a felépülés állapotában van - írja összefoglaló elemzésében a Reuters. A héten ennek megerősítését várják az Egyesült Államokban a befektetők, a pénteken megjelenő amerikai munkaerő piaci jelentésétől, a meglehetősen megbízhatatlan jelentésben a szakértők minden szektorban a foglalkoztatottak számának enyhe növekedésére számítanak, a Reuters felmérése szerint a privát szektorban mintegy 140 ezer állás keletkezhetett novemberben. Októberben április óta nem látott mértékben növekedett a privátszektorban az állások száma az Egyesült Államokban.

A részvénypiac mindenesetre arra szavazott, hogy a karácsonyi bevásárlási szezon jól kezdődött az Egyesült Államokban, az S&P Retail index két hét alatt 44 pontról 47 pontra emelkedett. A kiskereskedelmi cégek részvényeinek árfolyam emelkedése optimizmusra adhat okot, hiszen azt jelzi, hogy az amerikai fogyasztók költeni kezdtek. A Fekete Péntek, amely a bevásárlási szezon kezdetét jelenti az Egyesült Államokban az első adatok szerint jól sikerült, s azt mutatta, az amerikaiak többet vásároltak idén annak ellenére, hogy a cégek kisebb árengedményekkel próbálták a boltokba csábítani a vásárlókat.

A kiskereskedelmi cégek részvényei olcsóak, s szerintem az eladási adatok kellemes meglepetést okozhatnak a befektetőknek - nyilatkozta Gary Bradshaw, a Hodges Capital Management szakértője a Reutersnek.

Európa a légy a levesben

Miközben Amerikában még azt figyelik a részvénypiaci szakértők, hogy az új csúcs után az indexekben meddig tarthat a korrekció, addig az európai részvénypiacok egyre csúnyábban festenek az adósságválság nyomán. Az egyik európai részvényeket is tartó alapkezelő szerint a kontinens piacain kibontakozó eladási hullám igazából vételi lehetőséget jelent a jó minőségű európai vállalatok részvényeiben. A Reutersnek nyilatkozó szakértő például Banco Santander részvényeket is tart portfóliójában, amelyek az elmúlt két hétben 15 százalékot estek.

Az amerikai piacon az S&P 500 eközben maradhat az 1180 és 1200 közötti sávban, így dolgozva le a szeptember-novemberi emelkedés okozta túlvettséget - véli Manny Weintraub, az Integre Advisors szakértője. A forgalom eközben véleménye szerint igen alacsony maradhat.

A piacnak szüksége lehet arra is, hogy a kialakult extrém mértékű optimizmus egy kissé alábbhagyjon, túl sok optimizmus mellet ugyanis nehéz a tartós emelkedést fenntartani - hívta fel a figyelmet a szakértő.