Jó nagyot estek pénteken is az amerikai részvénypiacok, miután a Goldman Sachs elemzői elálltak becslésükkel arra vonatkozóan, hogy mekkora rombolást végezhet a járvány az amerikai gazdaságban. A befektetési bank szakértői úgy vélték, hogy a második negyedéves amerikai GDP akár 24 százalékkal is eshet éves szinten. A pénteki esést követően az S&P 500-as részvényindex 2304 ponton zárt, ami már több mint 30 százalékkal alacsonyabb február végén elért csúcsánál.

Azonban vannak optimista vélemények is a gazdaság és a részvénypiac kilátásaival kapcsolatban. A JPMorgan vezető amerikai részvénystratégájának a véleménye szerint ugyanis az S&P 500-as részvényindex már akár idén év végén, jövő év elején visszatérhet a korábban látott rekord magas szintekre, ha az Egyesült Államoknak sikerül kezelnie a járvány kitörését és eközben gyorsan sikerül előrelépnie a gazdaságélénkítő csomag ügyében. Szerinte az index 2021 elejére elérheti a 3400 pontos értéket, ez jó 45 százalékos emelkedést jelentene a mostani szinthez képest.

Valószínűbb a hozamok pozitivitása

Az S&P 500-as index esése a csúcshoz képest március 12-én lépte át a 20 százalékos, az általános definíció szerint a medvepiacot jelentő mértéket. A tőzsdei árfolyamok azóta is csak néhány napos szüneteket tartanak a nagyobb esések között, ahogy világszerte egyre országban áll le az élet a vírus terjedését meggátolni kívánó kormányzati intézkedések miatt, s egyre több cég áll le a termeléssel. Eközben természetesen a cégektől várt idei eredmények nagysága is meredek esésnek indult.

Dubravko Lakos-Bujas szerint figyelembe véve azt, hogy a globális részvénypiacok már 30-50 százalékot estek csúcsaik óta, és hogy a befektetői pozicionáltság egyre kedvezőbbé válik, asszimetrikussá vált a részvények hozamprofilja, a hozamok pozitívvá válásának valószínűsége szignifikánsan magasabb a következő egy évre, mint a negatív hozamoké.

Ahhoz, hogy ez a forgatókönyv megvalósulhasson, az amerikai kormányzatnak azonnal egy jelentős pénzügyi csomaggal kell előállnia. Az amerikai törvényhozás jelenleg is tárgyal egy hatalmas, a Fehér Ház által javasolt mentőcsomagról, azonban ennek feltételek nélküli elfogadásába a demokraták eddig nem mentek bele. Ők ugyanis garanciákat akarnak arra nézve, hogy a segélycsomag valóban az arra rászorulóknál landol és a cégek a munkahelyek megtartása helyett nem sajátrészvény-vásárlásra, vagy osztalékfizetésre költik.

Lukas-Bujas szerint ha viszont nem sikerül záros határidőn belül megegyezni a csomagról, az további kapitulációt eredményez majd a részvénypiacon, s ez különösen sújthatja az indexben nagyobb súllyal szereplő momentumrészvényeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!