A Blue Chip Indicator friss elemzői felmérése szerint az amerikai szakemberek többsége szerint év végéig véget ér a Fed masszív kötvényvásárlási programja. A kvantitatív lazítási program befejezése a többség szerint ősszel, de legkésőbb év végén várható - írja a Marketwatch.

A megkérdezettek 35,1 százaléka gondolta úgy, hogy a lazítási program szeptemberben fejeződik be, 27 százalék szerint az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény októberig vár majd a visszavonulással, 35,1 százalék szerint decemberben indul a szigorítás.

A következő, június 18-19-én esedékes ülésen várhatóan nem lesz még ilyen jellegű döntés, legalábbis a felmérés szerint. Mindössze 2,7 százalék hiszi azt, hogy az akció már a következő, július 30-31-i ülést követően megindulhat.

A Fed jelenleg havonta mintegy 85 milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket és jelzálog fedezetű értékpapírokat annak érdekében, hogy a kamatokat alacsonyan tartsa és támogassa az amerikai gazdaság növekedését - emlékeztet az intézet.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

A cikk szerint, ha a Fed legalább szeptemberig vár az akció leállításával, azzal elegendő időt hagy a piaci szereplőknek a megváltozó piaci körülményekre való felkészülésre, s nem eredményez hirtelen negatív irányú mozgást a piacokon. Ugyanakkor, mivel sokan az elmúlt időszakban lezajlott részvénypiaci áremelkedés okának a kvantitatív lazítási programot tartják, általános a vélemény, hogy a kötvényvásárlások leállítása mindenképpen negatív hatással lesz a részvényárfolyamokra.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!