A vártnál kedvezőbb amerikai munkaerő-piaci adatok enyhe felfelé ívelést hoztak a tengerentúlon, de ez a kezdeti optimizmus gyorsan elpárolgott és egy erőteljesen volatilis kereskedés után vegyes a zárással végződött a hét utolsó napja.

A Wall Street-i indexeket az USA és a globális gazdasági növekedéssel kapcsolatos aggodalmak illetve az európai adósságválság további következményeihez kötődő félelmekkel kapcsolatos hírek rángatták. A Dow több mint 400 pontos sávban mozgott: a kereskedés eleji 171 pontos pluszból több mint 200 pontos zuhanás lett, majd végül 61 pontos nyereségen állapodott meg az index.

A napközbeni hirtelen nagy emelkedést azok az európai hírek fűtötték, miszerint az EU megegyezett Olaszországgal a végrehajtandó reformokat illetően és ennek fejében - piaci pletykák szerint - elvi megállapodás született arról is, hogy az ECB olasz kötvényeket is vásárolni fog. Emellett az ECB négy hónapos szünet után ismét megjelent a kötvényvásárlók között az állampapírpiacon.

A hét utolsó napján a Dow indexének sikerült végül enyhe 0,5 százalékkal 11 445 pontra az előző napi záróértéke fölé tornásznia magát, de az S&P 500 és a Nasdaq a negatív tartományban maradt - előbbi 0,1 százalékkal 1199 pontos, utóbbi 0,9 százalékkal 2532 pontos mínuszban zárt.

Az egész hetet tekintve a MarketWatch szerint évek óta nem zártak ilyen rossz hetet a tengerentúli indexek.  A Dow 5,8, az S&P 500 7,2, a Nasdaq 8,1 százalékos veszteséget könyvelhetett el a hétre. A Dow indexének a 2009. március 6-dikai, az S&P 500-nak a 2008. november 12-dikei hét óta nem volt ilyen rossz hete.

Pénteken a Bank of America esett a legnagyobbat a blue chipek közül, 7,5 százalékot zuhant az árfolyama, miután a pénzintézet közölte, hogy a Fannie Mae és Freddie Mac miatti rossz hitelekre váratlan visszatérítési igények jelentkeztek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!