Évekig manipulálták, most megszüntetik

A gyökerénél irtja ki a gyomot a brit pénzügyi felügyelet (FCA): 2021 után megszünteti a fonthoz kötött irányadó rátát, a Libort - írta a hvg.hu.
Domokos László, 2017. július 27. csütörtök, 14:45
Fotó: Reuters

A Libor (London interbank offered rate) nevét akkor ismerhették meg sokan, amikor kiderült: 2005 és 2007 között manipulálták a világszerte 350 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi eszköz költségeit meghatározó kamatlábat (Ez a globális GDP ötszöröse.)

A Libort - és ezáltal a termékekre rakódó költségeket - napi szinten számolják a részt vevő bankoktól érkező adatok alapján. A pénzintézetek azt közlik, fontban milyen kamat mellett tudnának forrást találni a piacon, a bankközi ráta pedig hatással van gyakorlatilag minden kölcsön kamatára.

A csalások nyomán a bankokat több százmillió fontos bírsággal sújtották és több bróker börtönbe került.

A Libor megszüntetése nem meglepő, mivel a piac a botrány óta a piac sem szívesen alkalmazta. Megcsappant az adatokat szolgáltató bankok száma is, vagyis - mint arra az egyeztetést 2013 óta irányító FCA felhívta a figyelmet - már nem is igazán megbízható mutató - írta a portál.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK