Az Evergrande több mint 300 milliárd dollárnyi kötelezettséggel küszködve egyik adósságtörlesztési határidőről a másikra bukdácsol, és a kínai hatóságok azt mondták a 63 éves Hui-nak, hogy személyes vagyonának egy részét a kötvénytulajdonosok kifizetésére kell fordítania. Ráadásul tartozása egy tetemés része, mintegy 19 milliárd dollár nemzetközi piaci kötvény. Utóbbi azért fontos, mert a társaság a belföldi kifizetéseket úgy ahogy, de eddig hozta, viszont külföldre vagy egyáltalán nem, vagy a határidőket követő türelmi szakaszban utalt csak. Kínában az ingatlanbefektetések népszerűek a lakosság körében, sokan nyugdíjmegtakarításként használják, így az állam eddig is inkább a belföldi fizetéseket követelte meg.

A China Evergrande Group elnöke, Hui Ka Yan csütörtökön 1,2 milliárd részvényt adott el a vállalatban 2,23 hongkongi dolláros átlagáron - derül ki a hongkongi tőzsdei adatokból a Reuters szerint. Forintra átszámolva így 112 milliárd forintnyi forrást sikerült bevonni az összesen 2,68 milliárd hongkongi dolláros művelettel. Hui részesedése a sencseni székhelyű ingatlancégben 77 százalékról 67,9 százalékra csökkent így.

Hui, aki az ingatlanfejlesztő alapítója, most úgy próbál forrást szerezni a kötvényhozamok törlesztésére, hogy luxusjavakat, többek között művészeti alkotásokat, kalligráfiákat és három luxusvillát ad el.

Az Evergrande nem fizetett ki egy november 6-án lejárt, összesen 82,5 millió dollárnyi kötvényhozamot, és a befektetők feszült figyelemmel várják, hogy a 30 napos türelmi idő december 6-i lejárta előtt teljesíteni tudja-e kötelezettségeit. Ha ez nem történik meg, akkor formálisan is fizetésképtelenné nyilváníthatják a céget, amivel megindulhat a csődeljárás.

Hui részvényeladása 19,8 százalékkal alacsonyabb átlagáron történt, mint a szerdai 2,78 hongkongi dolláros záróáron történhetett volna. A bejelentések előtt az Evergrande részvényei 10,4 százalékos csökkenéssel, 2,5 hongkongi dolláros árfolyamon zártak. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!