Éves mélyponton az európai tőzsdék

Folytatódott a már négy napja tartó eladási hullám, a befektetők részben az aranyon elszenvedett veszteségeik miatt kényszerülnek a kitárazásra.
NAPI, 2013. április 17. szerda, 19:09
Fotó: Napi.hu

Ideges és borús hangulatban zajlott a kereskedés az  európai tőzsdéken csütörtökön, és a rosszkedv átragadt az amerikai piacokra is. Reggel egy "nagy európai ország" (feltehetőleg Németország) közelgő leminősítésével kapcsolatos, eddig kacsának bizonyuló pletykák rontották a hangulatot. Az IMF világgazdasági kitekintője, a borzalmas autóeladási adatok, majd délután a Bundesbank elnökének interjúja - és persze a borzalmas európaiakhoz adódó rossz kínai és amerikai makroadatok - is felújították a növekedési aggodalmakat: jó pár befektető láthatja úgy, hogy a csúcsközeli részvénypiacok nem a valós állapotokat tükrözik.

Ennek megfelelően a páneurópai Stoxx 600 1,5 százalékos eséssel idei mélypontjára zuhant - négy egymást követő napi esés után. A nap végén a frankfurti DAX és a párizsi CAC-40 egyaránt masszív, 2,4 százalékos mínuszban zárt, a londoni FTSE-100 is csak egy 1 százalékos eséssel úszta meg. A milánói FTSE MiB 1, a madridi IBEX-35 pedig 1,8 százalékot vesztett. Piaci pletykák szerint az aranyban a hét elején gigantikus veszteségeket elszenvedő, kényszerlikvidálásokkal szembenéző befektetők adtak el jókora részvénypozíciókat.

A nap európai vesztesei a leminősített BASF, a váratlan leírást bejelentő Tesco, valamint a rossz gyorsjelentéssel előálló BHP Billiton voltak, a részvény-visszavásárló EADS viszont 5 százalékot emelkedett. A nyersanyagárak ugyan nem estek tovább, de az azokat előállító vállalatok jellemzően igen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK