Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A február nagy részvénypiaci lejtmenet óta nem vontak ki olyan sok pénzt a befektetők az amerikai részvényeket vásárló befektetési alapokból, mint ezen a héten - írja az EPFR Global adataira hivatkozva a Financial Times. Akkor egy hét leforgása alatt 33 milliárd dollárnyi tőke távozott ezekből a konstrukciókból, ezen a héten ez az érték 27,7 milliárd dollárra rúgott.

A megkérdezett szakértők szerint elsősorban a globális kereskedelem kilátásaival kapcsolatos aggodalmak, a Fed várható kamatemelései körüli bizonytalanságok, valamint az, hogy várhatóan jövőre gyengül az amerikai vállalatok profitnövekedési üteme okozták azt, hogy az S&P 500-as index a negyedév során eddig 9 százalékot veszített értékéből. Ha ez így maradna, akkor az amerikai részvénypiac hét éve nem látott gyenge negyedévet tudhatna maga mögött.

Kezdik beárazni a kereskedelmi háborút

Az amerikai részvénypiac eddig nem árazott be sokat a kereskedelmi háború és a geopolitikai helyzet okozta lefelé mutató kockázatokból. Ez most változik. Az elemzők elkezdték lefelé vinni a vállalati nyereségekre vonatkozó előrejelzéseiket - mondta a brit pénzügyi lapnak Max Gokhman, a Pacific Life Fund Advisors eszközallokációért felelős vezetője.

Úgy véli, a piacot most az aggasztja leginkább, hogy eddig nem sikerült megnyugtató megoldást találni az Egyesült Államok és Kína között kereskedelmi kérdésekben feszülő ellentétekre. Ráadásul az amerikai vállalatok nyereségtermelő képessége hiába kapott nagy lökést az idei adóreformoknak köszönhetően, az ebből származó plusz forrásokat a cégek a jelek szerint nem fordítják beruházásokra, vagy hitelállományuk csökkentésére.

Nem csak az egyéni befektetők, de a nagy intézmények is elkezdtek tőkét kivonni az év vége közeledtével - mondta Gokhman. De nem csak a részvénypiacról távozik a pénz, az amerikai kötvényalapokból a héten 4,1 milliárd dollár távozott, ez már az ötödik hét egymást követően, amikor negatív ezen alapok egyenlege.

Látszik viszont, hogy egyre inkább kezdenek hinni a befektetők abban, hogy vége van annak a divergenciának, ami az év leső kilenc hónapjában volt tapasztalható globálisan. Akkor az amerikai részvények jó teljesítménye mellett az európai tőzsdék és a feltörekvő piaci részvények kifejezetten gyengén teljesítettek. A globális feltörekvő piacokon befektető alapok 265 millió dollárnyi tőkebeáramlást regisztráltak a héten, ez már a hatodik olyan hét egymásután, amikor friss pénz érkezik ezekbe a konstrukciókba.

Ez egyelőre nem volt elég ahhoz, hogy ebben a negyedévben emelkedni tudjon például a legnagyobb feltörekvő piaci részvényeket tartalmazó MSCI Emerging Markets index. Azonban a vezető amerikai részvényindexekhez képest jobb volt a teljesítménye.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!