Sokkal nagyobb bevételt és nyereséget ért el a válrnál a Goldman Sachs befektetési bank az első negyedévben. Ezt a rekordszintű globális vállalati ügyleteknek, illetve a koronavírus-járvány következményeként kiugró tőzsdei forgalomnak köszönheti.

A New York-i székhelyű globális befektetési bank szerdán közzétett gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 6 milliárd 836 millió dollárt tett ki a január-márciusi időszak után, ami 464 százalékkal több az egy évvel korábbi 1 milliárd 213 millió dollárnál. A részvényesekre jutó nettó profit 498 százalékkal, 6 milliárd 711 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség 18,60 dollárt tett ki, míg egy évvel korábban 3,11 dollárt. Az elemzők ennél jóval kisebb profitra, részvényenként 10,22 dollárra számítottak.

QP | Quality Placement

A cég teljes nettó bevétele 102 százalékkal, 17 milliárd 704 millió dollárra emelkedett, amivel jócskán meghaladta a 12,6 milliárd dolláros elemzői prognózist. A befektetési banki üzletág bevételei 73 százalékkal 3,77 milliárd dollárra nőttek, ez 2010 óta a legnagyobb érték.

A Goldman fő bevételi forrásának számító kereskedési üzletág bevételei éves összevetésben 47 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 78 százalékkal emelkedtek, 7,58 milliárd dollárra. A részvénykereskedelemből származó bevételek éves összevetésben 68 százalékkal nőttek. A kiugró emelkedésben nagy szerepet játszottak az olyan mém-részvények néven is emlegetett papírok, mint a GameStop iránti kisbefektetői roham, amely hatalmas áringadozásokat és forgalmat generált. A bank kamatbevételei 36 százalékkal csökkentek, kamatkiadásai pedig 54 százalékkal estek, így a nettó kamatbevételek 13 százalékkal, 1,48 milliárd dollárra nőttek január-márciusban.

A Goldman Sachsnak viszonylag kis méretű a lakossági üzletága, ami előnynek bizonyult, mert védelmet jelentett a nemfizető hitelekkel szemben, illetve az alacsony kamatok hatásától.

A befektetési bank már a harmadik egymást követő negyedévben nyújt kiemelkedően jó teljesítményt. A részvényei 0,3 százalékos emelkedésben, 328,69 dolláros árfolyamon nyitottak a New York-i tőzsdén. Ez az egy évvel ezelőtti részvényárfolyamot 82 százalékkal haladja meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!