Sokkal nagyobb bevételt és nyereséget ért el a válrnál a Goldman Sachs befektetési bank az első negyedévben. Ezt a rekordszintű globális vállalati ügyleteknek, illetve a koronavírus-járvány következményeként kiugró tőzsdei forgalomnak köszönheti.

A New York-i székhelyű globális befektetési bank szerdán közzétett gyorsjelentése szerint az adózott eredmény 6 milliárd 836 millió dollárt tett ki a január-márciusi időszak után, ami 464 százalékkal több az egy évvel korábbi 1 milliárd 213 millió dollárnál. A részvényesekre jutó nettó profit 498 százalékkal, 6 milliárd 711 millió dollárra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség 18,60 dollárt tett ki, míg egy évvel korábban 3,11 dollárt. Az elemzők ennél jóval kisebb profitra, részvényenként 10,22 dollárra számítottak.

A cég teljes nettó bevétele 102 százalékkal, 17 milliárd 704 millió dollárra emelkedett, amivel jócskán meghaladta a 12,6 milliárd dolláros elemzői prognózist. A befektetési banki üzletág bevételei 73 százalékkal 3,77 milliárd dollárra nőttek, ez 2010 óta a legnagyobb érték.

A Goldman fő bevételi forrásának számító kereskedési üzletág bevételei éves összevetésben 47 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 78 százalékkal emelkedtek, 7,58 milliárd dollárra. A részvénykereskedelemből származó bevételek éves összevetésben 68 százalékkal nőttek. A kiugró emelkedésben nagy szerepet játszottak az olyan mém-részvények néven is emlegetett papírok, mint a GameStop iránti kisbefektetői roham, amely hatalmas áringadozásokat és forgalmat generált. A bank kamatbevételei 36 százalékkal csökkentek, kamatkiadásai pedig 54 százalékkal estek, így a nettó kamatbevételek 13 százalékkal, 1,48 milliárd dollárra nőttek január-márciusban.

A Goldman Sachsnak viszonylag kis méretű a lakossági üzletága, ami előnynek bizonyult, mert védelmet jelentett a nemfizető hitelekkel szemben, illetve az alacsony kamatok hatásától.

A befektetési bank már a harmadik egymást követő negyedévben nyújt kiemelkedően jó teljesítményt. A részvényei 0,3 százalékos emelkedésben, 328,69 dolláros árfolyamon nyitottak a New York-i tőzsdén. Ez az egy évvel ezelőtti részvényárfolyamot 82 százalékkal haladja meg.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!