Komoly eladási nyomás alatt állnak a feltörekvő piaci eszközök az elmúlt hetekben, a devizák - akárcsak a forint - gyengülnek, a feltörekvő piaci részvényindexek pedig lejtmenetbe kapcsoltak. Az MSCI Emerging Markets indexe a februárban elért 1278 pontos csúcsáról 1140 pont alá csúszott.

Az okok ismertek, az emelkedő amerikai állampapírhozamok és az erősödő dollár komoly nyomás alá helyezheti a dollárban komolyan eladósodott országokat és ezekben az országokban a még inkább eladósodott privát szektort is.

Az ilyen lejtmenetek során általában a feltörekvő piacokkal foglalkozó szakértők jellemzően optimista hangot ütnek meg, kiemelve a feltörekvő gazdaságok növekedési potenciálját azonban az elmúlt napokban több pesszimista vélemény is napvilágot látott. A máskor jellemzően derűlátó Mark Möbius, a Templeton korábbi feltörekvő piaci veteránja is meglehetősen borúlátóan nyilatkozott a Bloomberg tudósítása szerint.

Fertőzésveszély

Az idén év elejétől saját cégét, a Mobius Capital Partners nevű társaságot irányító szakember szerint a feltörekvő piacokra még további nehéz idők várnak. Szerinte megvan az esélye annak, hogy Törökország, Argentína és Brazília megfertőzi a többi feltörekvő piacot is. Még mindig hátralehet további lejtmenet a feltörekvő piacokon - fogalmazott.

Ugyanakkor úgy vélte, tipikusan az ilyen helyzetek azok, amelyek az egyedi sztorikban gondolkodó befektetők számára jó vételi lehetőségeket teremtenek. Ő jelenleg az indiai pénzügyi és technológiai szektor részvényeiben lát lehetőséget, de ha a korrekció folytatódna, akkor a kínai technológiai szektor is jó választásnak bizonyulhat.

A pesszimista is pesszimistább

A Nobel-díjas Paul Krugman általában nem az optimizmusáról híres, ehhez híven meglehetősen sötét képet festett a mostani helyzetről. Ő úgy gondolja, a mostani fejlemények leginkább a 90-es évek második felében átélt ázsiai pénzügyi válságot megelőző időszakban tapasztaltra hasonlítanak. Ekkor a fejlődő országok részvénypiacai 59 százalékot estek és a kormányok sorozatban kényszerültek kivételesen magas szintre emelni a kamatokat.

Felmerült a lehetősége annak, hogy egy klasszikus, az 1997-98-ashoz hasonló önerősítő válságot vizionáljunk: a feltörekvő piaci devizák esnek, ezzel felrobbannak a vállalati adósságállományok és ez komoly stresszt okoz a gazdaságban, ami a devizák további esését eredményezheti - fogalmazott a Twitteren.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy mintegy tucatnyi feltörekvő piaci deviza február óta többet veszített értékéből, mint az egész 2013-as "taper tantrum" során. Ez volt az az időszak, amikor a Fed meglebegtette annak a lehetőségét, hogy abbahagyja a hatalmas összegű kvantitatív lazítási programját, amire hatalmas eladási hullám söpört végig a kockázatosabb eszközök piacán, s ez akkor különösen erősen sújtotta a feltörekvő piacokat.

Ugyanakkor Krugman - Möbiusszal ellentétben - nem mondta azt, hogy biztosan megfertőzik a problémásabb országok a többi feltörekvő ország eszközeit. Azt írta: a korábbiaktól eltérően már nem mondhatja azt, hogy ne lenne a láthatáron egy újabb globális pénzügyi krízis lehetősége.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!