Az amerikai részvényindexek a múlt héten újabb történelmi rekordra emelkedtek, s ezzel értékeltségük egy mérőszám alapján olyan magasra ugrott, amire a dotcomlufi csúcsán sem volt példa - írja összefoglalójában a Bloomberg. A Warren Buffett milliárdos befektető által használt egyik kedvelt mérőszám az amerikai részvények összesített értékét hasonlítja össze az Egyesült Államok egy éves GDP-jével.

Ez most 224 százalékon áll, ami 84 százalékkal haladja meg a mutató hosszútávú átlagát, ez az eltérés csak 71 százalékos volt az internetlufi 2000-es kipukkadása előtt. Természetesen a nulla közelében tartózkodó kamatok és az amerikai gazdaság újraindítása érdekében elfogadott költségvetési ösztönzőcsomagok tovább fűthetik az emelkedést, azonban más mutatók is azt feltételezik, hogy nagyon túlértékeltté váltak a részvények historikusan.

Az összefoglaló szerint jelenleg az amerikai részvények átlagos árfolyam/nyereség, árfolyam/árbevétel és árfolyam/könyv szerinti érték mutatói is a 2000-ben tapasztalt csúcs felett járnak.

Az elemzés ugyanakkor megjegyzi, az emelkedő árazások nem tudják előre jelezni, hogy mikor éri el tetőpontját a piac. Ugyanakkor eközben az amerikai állampapír hozamok is emelkedésnek indultak, a 10 évesé pénteken 1,2 százalékra kapaszkodott, ez rekordnak számít a járvány kitörése óta. Ugyanakkor ahhoz elég sokat kéne emelkednie még, hogy aláássa a tőzsdei árakat, hiszen az S&P 500-as részvényindex átlagos osztalékhozama még mindig 3,1 százalékon jár.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!