A négynapos kereskedési héten a részvénypiac forgalma 53,75 milliárd forint volt az előző heti 52,50 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. MTI-hez pénteken eljuttatott tőzsdei elemzésében emlékeztetett, hogy a héten újabb történelmi csúcsot ért el a BUX-index, ami a csütörtöki kereskedésben rövid ideig 40 ezer pont felett is járt. A vezető részvények közül elsősorban a Mol és az OTP húzták az emelkedést, a Richter és a Magyar Telekom kissé lemaradó volt. A hazai árfolyamok alapvetően a kedvező nemzetközi befektetői hangulattal tartottak, több fontos nyugat-európai tőzsdeindex is új történelmi csúcsot tudott beállítani az elmúlt napokban.

A belföldi és a külföldi makrogazdasági adatok közül kiemelték, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB), és az Európai Központi Bank (EKB) is kamatdöntő ülést tartott a héten, és bár egyik jegybank sem változtatott a kamatszinteken, a nagy bejelentések nem maradtak el.

Az MNB közleményében arra utalt, hogy a következő hónapokban további monetáris lazítás várható, melyet új, nemkonvencionális eszközökkel fog megtenni a jegybank. A cél a hozamgörbe meredekségének csökkentése, a hosszú hozamok leszorítása. Emiatt jelentősen gyengült a forint, az euróval szembeni árfolyam a 310-es szint fölé ugrott.

Az EKB bejelentette, hogy januártól a jelenlegi havi 60 milliárd euróról, havi 30 milliárd euróra csökkenti az eszközvásárlási program keretösszegét, viszont 2018. szeptember végéig meghosszabbítja azt. Az elemzés szerint a piacok kedvezően fogadták a döntést, mivel az EKB alapvetően elégedett az eurózóna gazdasági folyamataival, az infláció azonban továbbra is visszafogott. A döntést követően az euró árfolyama gyengült, a dollár erősödött. Az Equilor elemzése szerint az utóbbit egy piaci pletyka is erősítette, amely az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed leendő elnökének személyével volt kapcsolatos, hamarosan döntés születhet, és az értesülések szerint már csak két esélyes személy maradt: John Taylor és Jerome Powell.

A következő héten is folytatódhat az optimizmus, egyelőre nem látható olyan tényező a piacon, amely tartós fordulatot okozhatna - tették hozzá.

A BÉT-en a blue chip részvények közül a héten a legnagyobb mértékben, 2,53 százalékkal az OTP árfolyama emelkedett, a hét utolsó napján 10 930 forinton zárta a kereskedést, a részvények heti forgalma meghaladta a 24,50 milliárd forintot. A Richter árfolyama 0,92 százalékkal erősödött, pénteken 6605 forinton fejezte be a kereskedést, a részvények heti forgalma több mint 6,62 milliárd forint volt.

A Mol részvények árfolyama 0,50 százalékkal drágult, a hét utolsó kereskedési napján 3211 forinton zárt, heti forgalma több mint 8,63 milliárd forint volt. A Magyar Telekom árfolyama egy hét alatt 0,21 százalékkal mérséklődött, pénteken 470 forinton zárta a kereskedést, heti forgalma 1,17 milliárd forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3344,65 ponton zárt pénteken, 79,17 ponttal, 2,42 százalékkal emelkedett az előző héthez képest.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!