A részvénypiac forgalma meghaladta a 131,58 milliárd forintot az előző heti három napos kereskedésben elért 33,37 milliárd forint után. A vezető részvények a héten emelkedtek - írja az MTI.

Hétfőn kiváló teljesítményt nyújtott a magyar börze, a BUX index május óta nem látott szintre kapaszkodott, miközben például a német DAX index és a tengerentúli piacok is inkább a negatív oldalon tartózkodtak. A blue chipek közül a Richter teljesített a legjobban. A forgalom is kiemelkedő volt, az elmúlt hónapok átlagos forgalmának több mint duplája.

Kedden jóval kisebb forgalomban, minimális mértékben esett a BUX, aminek elemzők szerint az lehetett az oka, hogy a Mol a korábbi öt-tíz napban viszonylag sokat emelkedett, az előző héten szerdán közzétett gyorsjelentése jó lett, így ilyenkor előfordul, hogy profitot realizálnak a befektetők.

Szerdán is nagyon jó volt a hangulat a piacokon, eléggé pozitívan fogadták az amerikai félidős választások eredményeit. A szerdai nyitás után 1 százalék feletti pluszban volt a három fő amerikai részvényindex. Jó hangulat volt Európában is, a nyugat-európai tőzsdék 1 százalék körüli emelkedéssel tudtak zárni, a magyar tőzsdén az összes blue chip erősödött.

Csütörtökön a szerdai záróérték körül indult a kereskedés, és megőrizték az előző napi emelkedést, a forgalom kimagasló volt, miután a Richter és a Magyar Telekom közzétette a gyorsjelentését. A gyógyszerpapír esetében elmaradt a várakozásoktól az árbevétel és különösképpen az eredmény, a távközlési cégnél vegyes volt a kép, ennek megfelelően e két papír lefelé vette az irányt.

Pénteken kisebb profitrealizálás zajlott, a kereskedés az átlagot meghaladó forgalom mellett zajlott, ami szakértők szerint azt jelzi, hogy van potenciál a részvényekben. Az OTP pénteken hozta nyilvánosságra a harmadik negyedéves eredményeit, amelyek az elemzői várakozásoknál kedvezőbbek voltak. A befektetők azonban már korábban beárazták a pozitív eredményt, így pénteken a profitrealizálás miatt esett az OTP árfolyama.

Az OTP a héten 7,77 százalékkal nőtt, pénteken 11 100 forinton zárt, forgalma meghaladta a 87,66 milliárd forintot. A Mol részvénye a héten 2,40 százalékkal erősödött, pénteken 3078 forinton fejezte be a kereskedést, forgalma megközelítette a 16 milliárd forintot. A Richter árfolyama 1,31 százalékkal erősödött, pénteken 5400 forinton zárt, forgalma a héten meghaladta a 15,72 milliárd forintot. A Magyar Telekom árfolyama 3,07 százalékkal nőtt a héten, a papír pénteken 403 forinton zárt, heti forgalma 2,5 milliárd forintot tett ki.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3698,78 ponton zárt pénteken, az előző héthez képest 27,80 ponttal, 0,76 százalékkal magasabban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!