Sokáig Warren Buffett befektetési cégének, a Berkshire Hathaway-nek voltak a legdrágábbak a részvényei, miután a guru úgy vélte, hogy nem akarja felaprózni a részvényeket, melyek így megmaradhatnak a prémium befektetői csoportnak.

Egy Berkshire Hathaway részvényért jelenleg 243 ezer dollárt kell fizetni (mai árfolyamon mintegy 70 millió forint), ám ezzel már közel sem csúcstartó. Igaz a dobogóra azért még felfért.

A világ legdrágább részvénye jelenleg ugyanis az 1893-ban alapított chilei tőzsdéé, azaz a Bolsa de Comercio de Santiagoé, hiszen egy papírért nem kevesebb mint 2,5 millió dollárt kell fizetni - olvasható a Bloombergen. Ez jelenleg nagyjából 720 millió forintot jelent. A magas ár annak köszönhető, hogy viszonylag kevés részvény forog a piacon, ám azokat a jogi előírások miatt muszáj volt bevezetni.

Jelenleg így összesen 48 részvény van a piacon, ám ez várhatóan változni fog hamarosan és 48 millió lesz belőle. Amennyiben ez megtörténik, úgy persze már közel nem ez lesz a legdrágább részvény.

A második helyen az argentin társa, a Mercado de Valores Argentina áll, 2,1 millió dollár/részvénnyel. Hamarosan azonban itt is változások lesznek, hiszen minden részvényt 250 felé osztanak, így pedig az ár is be fog esni és várhatóan ismét Buffett cége lesz a legdrágább.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!