A korábbi tapasztalatok - miszerint a kisbefektetők túl későn és túl magas árfolyamon szállnak be, illetve túl későn és túl mélyen szállnak ki - idén nem érvényesültek és végre nyerni is tudtak az újonnan beszállók, így sokan rákaptak a tőzsdézés ízére Magyarországon is - mondta a Napi kérdésére Keresztesi Andrea, a KBC Securities vezető üzletkötője.

A KBC-nél elsősorban az online kereskedési platformot kínáló Equitiesnél nyitottak tavaly év végétől rengeteg új számlát, és a beszálló kisbefektetők elsősorban OTP-részvényeket vásároltak. Azóta jellemzően csak az a kisebbség tartotta meg papírjait, akik száz-kétszáz darabos tételt vettek. Akik azonban relatíve nagyobb összeggel szálltak be, már túladtak eredeti pakkjaikon és azóta folyamatosan üzletelnek, elsősorban OTP-re, de nagyobb mozgások idején kisebb papírokra is.


A Quaestor szakembereinek tapasztalatai szerint a tavaly ősszel és ez év elején jellemzően OTP-t vásárló kisbefektetők nagyjából kétharmada már a nyár végén elkezdte pozícióinak zárását, döntően nyereséggel. A hosszabb távon gondolkodók részvényeiket még nem értékesítették, de az elmúlt hetekben ez az ügyfélkör is mozgolódni kezdett és gondolkozik a realizáláson. Az viszont egyértelműen látszik, hogy az új belépőket "megfertőzte" a tőzsde világa, és hozzávetőleg 80 százalékban továbbra is aktívan adnak-vesznek.


Elenyésző azon újonnan beszállt kisbefektetők száma, akiknek még megvannak az alacsony árszinten megvett OTP-papírjai - jelentette ki Bácsi Sándor, a Buda-Cash kereskedelmi igazgatója. Ezen ügyfelek legalább fele azonban aktív tőzsdéző maradt, negyedük továbbra is érdeklődik a részvények iránt, ám csak akkor köt, ha konkrét ötlete van. A fennmaradó 20-25 százalékot teszik ki azok, akik vagy bepánikoltak és veszteséggel adtak túl részvényeiken, vagy pedig nyerőben kiszálltak és máshová vitté pénzüket.


A 4600-4800 forintos OTP-árfolyamszintnél megindult a kisbefektetői profitkivét és nagyjából 50-70 százalékuk már kiszállt - mondta a Napi kérdésére Varjú Péter, az Erste üzletkötője. Az a kevés számú ügyfél pedig, aki a tartás mellett döntött, a küszöbönálló 6000 forintnál tervezi az eladást. Az viszont egyértelműen látszik, hogy sokan szálltak be a piacra, beletanultak és jellemzően maradtak is, a tavasz óta tartó felívelés így jó mézesmadzagnak bizonyult.

Többen vásároltak például nyesz-számlára és időközben diverzifikáltak is. Varjú tapasztalatai szerint számos, az internetes befektetési platformra beszálló ügyfél váltott brókerre, és ezáltal felértékelődött az élőmunka értéke. A pénzüket alkalmasint megháromszorozó kisbefektetők ugyanis már érzik, hogy kötéseiknek komoly tétje van.

Az üzletkötő hangsúlyozta: az emelkedés sem tart örökké, így a tőzsdézéssel ismerkedő befektetőnek mindenképpen érdemes elmennie egy tőzsdetanfolyamra, elolvasnia pár szakkönyvet vagy legalább átmenetileg megéri egy bróker segítségét igénybe vennie, hogy megtanulhassa, hogyan és milyen szabályokkal lehet kereskedni "békeidőben".

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!