Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nagy dobás című könyvből és filmből ismerté vált Steve Eisman, aki annak idején sikeresen játszott az amerikai jelzálogpiac összeomlására, új veszélyre figyelmeztet, amely a komoly gondokat okozhat a világ pénzügyi rendszerének. Ez pedig a kockázatosabb vállalati kötvények piaca - írja összefoglalójában a Financial Times.

Az amerikai értékpapírpiac ezen szegmense a válság óta valóban hatalmas robbanáson ment keresztül. Míg 2007 végén, a BBB kockázati besorolású, tehát még épphogy nem a bóvli kategóriába sorolt  vállalati kötvények összértéke 750 milliárd dollár volt, ez mostanra 2700 milliárd dollárra emelkedett. A kötvénykibocsátási lázat egyrészt az amerikai gazdaság növekedése, másrészt jelentős részben a történelmi összehasonlításban soha nem látott alacsony kamatok soha nem látott ideig való fennmaradása fűtötte.

Eisman szerint - aki jelenleg a Neuberger Berman nevű cégnél dolgozik portfóliómenedzserként - nem is az a probléma, hogy sok ilyen kötvény van jelenleg a piacon. Inkább az, hogy a nagy bankok jelentősen csökkentették ezen a piacon a kitettségüket, hogy meg tudjanak felelni a válság óta szigorúbbá vált saját tőke és likviditási előírásoknak. Ezzel azonban a kötvénypiacon a hagyományosan árjegyzői szerepet betöltő pénzintézetek jelenléte lecsökkent. A csökkenő likviditás viszont azt a veszélyt hordozza magában, hogy egy esetleges recesszió, vagy befektetői hangulatromlás esetén nagyobbat eshet ezen kötvények árfolyama, ami súlyos veszteségeket eredményezhet az ilyen kötvényeket tartó befektetési alapok számára.

A szakember jelenleg meglehetősen kicsi esélyt ad egy amerikai recessziónak, azonban ha ez mégis bekövetkezik, akkor jó eséllyel a leginkább eladósodott cégeket sújthatja a leginkább. Az ilyen kötvények árfolyamát követő ICE BofAML BBB kötvényindexe alapján ez a befektetési eszközosztály egyébként jobban szerepelt, mint a kötvénypiac egésze. 2008 óta hozama 109 százalékos volt, míg a teljes kötvénypiaci mindössze 40. Ugyanakkor tavaly már átlagosan 3 százalék veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az ilyen adósságpapírokat tartó befektetők - emlékeztet a lap.

Elemzők ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a BBB besorolású kötvények piaca nem csak a megnövekedett kibocsátási volumennek köszönhetően nőtt meg ennyire az elmúlt években, hanem a hitelminősítések változásának is. A nagy hitelminősítők például tavaly csökkentették például a General Electric és az Altria besorolását az A-ről a BBB kategóriába. Az ehhez hasonló leminősítések hatására tavaly 115 milliárd dollárnyi kötvény csúszott le a BBB kategóriába, míg 2017-ben ez az érték kevesebb, mint egymilliárd dollár volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!