A Citibank elemzői szerint a világ legnagyobb kontrariánus befektetési ötlete lehet, ha valaki európai banki részvényeket vásárol. A kontrariánus, ellentét analízisen alapuló befektetési stratégia lényege, hogy az agyonbüntetett, senki által sem kedvelt befektetési eszközöket kell vásárolni és a leginkább kedvelteket eladni, mivel a hangulat fordulása esetén ezekben az eszközökben várható nagy árfolyammozgás.

A Citi elemzése felhívja a figyelmet, hogy az általuk követett 285 régió és szektor közül az eurózónás bankrészvények voltak a legrosszabbul teljesítők az elmúlt 10 év során - írja a BusinessInsider.com. Az európai bankok problémái mindenki előtt jól ismertek, s itt nem csak a Deustche Bank elmúlt napokban hullámvasútra került részvényeire kell gondolni. Az egyes bankok problémáin, az egyes országokban hatalmasra nőtt nem teljesítő hitelállományokon túl a szabályozási környezet szigorodása és az ECB által alkalmazott negatív kamat politika is sújtja a szektort.

Ennek ellenére ezeket a részvényeket vásárolni nem tűnik annyira őrült ötletnek, mint első hallásra A történelem azt mondja venni kell őket, de legalábbis nem szabad alul súlyozni ezeket a papírokat - írják a bank elemzői. Több olyan tényező is van, ami kedvező hatással lehet az európai bankok teljesítményére.

Úgy látják, hogy az ECB által alkalmazott laza monetáris politika következtében megfigyelhető, hogy az európai gazdaságok hiteldinamikája fellendülést mutat. A hitelek iránti kereslet növekszik és a hitelezési volumenek is emelkedni fog, s ez részben ellensúlyozhatja a kamatmarzsok csökkenése miatt kieső bevételeket. Szerintük a viszonylag erős, 2,5-3 százalékos gazdasági növekedésről szóló előrejelzések szolid alapot teremtenek a bankok fundamentumainak. Az európai bankok tőkearányos megtérülése jövőre növekedhet, annak ellenére, hogy a nyereségük még esik. Úgy vélik, a szektornak jó a tőkeellátottsága, miközben a nem teljesítő hitelek állománya csökken.

A Citi szakértői elsősorban a dán Danske Bankot, a Nagy-Britanniában jegyzett, azonban feltörekvő piacokra koncentráló Standard Chartered és a spanyol BBVA bankot ajánlják a befektetők figyelmébe. Szerintük mindhárom bank részvényei alul árazottak, az első kettő esetében a menedzsment szerkezetátalakítási törekvései, az utóbbinál a kedvező nyereségnövekedési potenciál hívhatja fel magára a piac figyelmét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!