Újabb nagy intézményi befektető csatlakozott azok táborához, akik szerint elképesztően jó befektetési lehetőségek vannak most a feltörekvő országok kötvény és részvénypiacain. A feltörekvő piacokat már több, mit egy éve sújtó eladási hullám nyomán a hosszútávú befektetők számára olyan lehetőségek nyíltak, amire egy évtizedben csak egyszer van lehetőség - írta elemzésében Christopher Brightman, a világ legnagyobb kötvényportfólióját kezelő PIMCO-nak tanácsot adó Research Affiliates befektetési igazgatója. Szerinte a feltörekvő piaci kötvények és részvények nem csak historikus átlagukhoz képest olcsók már, de az egyéb, alternatív befektetési lehetőségekhez is - írja a CNBC.com.

A tavaly tavasz óta több, mint 30 százalékot eső MSCI Emerging Markets Index idén már 7 százalékot meghaladó mértékben esett. Elsősorban a lassuló kínai gazdasági növekedés, a jüan leértékelődése, a zuhanó nyersanyagárfolyamok, a közel-keleti fejlemények, az orosz és a brazil gazdaságot fenyegető recesszió miatt.

Brightman szerint ugyan a feltörekvő piaci eszközöket övező aggodalmak teljesen érthetőek, azonban akik emiatt nem vesznek ezekből, azok szem elől tévesztenek fontos dolgokat. Nevezetesen, hogy ezek az országok kedvező demográfiai trendekkel rendelkeznek, gazdaságuk termelékenységének növekedési kilátásai erősek, s hiteleik minősége hosszú távú javuló trendben van. Ráadásul ezek az eszközök magas hozamot kínálnak, olyannyira, hogy az hosszú távon nagyon attraktívakká teszi azokat.

A Shiller féle P/E hányados, amely az adott eszköz inflációval korrigált árfolyama és az egy részvényre jutó nyereség 10 éves átlagát figyeli, ezen eszközöknél 10 körül található, amely 1990 óta a legalacsonyabb érték - írta a szakértő. Akár a fejlett, akár a feltörekvő országok esetében az a jellemző, hogy a részvények kiemelkedő hozamokat produkálnak e szint elérését követően. Ha a Schiller féle P/E hányados 10 alá csökken, akkor az átlagos, ötéves kumulált hozam a historikus adatok alapján eléri a 118 százalékot. Röviden tehát bármennyire is fájdalmas a feltörekvő piaci eszközök medvepiaca, az azonban a gyakorlatias befektetők számára kiváló vételi lehetőséget jelent - foglalta össze véleményét.

Brightman véleményével nincs egyedül az iparágban. Az elmúlt hetekben a feltörekvő piacokon jelentős szereplő Franklin Templeton, a Blackrock Inc, a Goldman Sachs Asset Management is optimistán nyilatkozott a sokat eső feltörekvő piaci eszközökről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!