Ez lenne a vészjelzés? Szó sincs itt túlzott optimizmusról

A múlt hét pénteken indult kisebb korrekció hatására az amerikai részvénypiacon egészségesen lecsökkent az optimizmus a befektetők körében. Az általunk követett hangulati felmérések korábban sem mutattak egyértelműen veszélyes elbizakodottságot.
Napi.hu, 2016. szeptember 16. péntek, 14:15
Fotó: Reuters

Az elmúlt egy-két hétben több befektetési bank elemzői is arra a veszélyre hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai részvénypiacon uralkodó túlzott optimizmus és egyirányú vételi pozicionáltság miatt egy meginduló korrekciónak nagyon súlyos hatásai lehetnek. Az általunk figyelt hangulati mutatók azonban ezt a vélekedést teljes mértékben nem támasztják alá, s úgy tűnik, egy hetes korrekció és 2-3 százalékos áresés is elég volt ahhoz, hogy korábbi derűlátás alábbhagyjon.

Az amerikai Aktív Alapkezelők Szövetségének (NAAIM) felmérése szerint csütörtökre 68,5 százalékra csökkent a szövetség tagjainak portfólióban az S&P 500-as index irányában a nettó vételi pozíciók aránya. Ez elég jelentős változás, ha azt vesszük figyelembe, hogy a korábbi hetekben jellemzően 90 százalék felett tartózkodott ez az érték, sőt július végén még a 100-as szintet is átütötte, amire a felmérés történetében mindössze egy-két alkalommal volt példa. Ez arra utalt, hogy az alapkezelők valóban kissé túl voltak töltve amerikai részvényekkel, azonban az elmúlt 10 év során nem egyszer volt példa rá, hogy az S&P 500-as index huzamosabb ideig is emelkedni tudott a túlzott részvénypozíciók ellenére.

Ilyen volt a helyzet például 2013 márciusában is, közvetlenül azt megelőzően, hogy az index jó két évtizedes ellenállását törte át 1550 pont környékén. Most hasonló technikai okokkal magyarázható a portfóliók "túltöltése", az index másfél éves kereskedési sávjából tört ki felfelé a nyáron. Ez a felmérés tehát valóban szélsőséges optimizmusról tanúskodott, azonban az egy hét alatt lezajlott eladások mostanra egészségesebb mértékűre apasztották a szereplők vételi kitettségét.

A tőkepiaci hírelvélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló Investors Intelligence felmérése eközben egyáltalán nem mondható, hogy, hogy óvatlan derűlátást sugárzott volna. Ebben a felmérésben az optimisták és pesszimisták arányát mérő bull/bear index jellemzően 3 feletti értékeknél beszél túlzott optimizmusról, s ezért közelgő piaci tetőről, míg 1 alatti értékeknél várható egy nagyobb esés után pozitív fordulat. Ez a mérőszám augusztus végére mindössze 2,71-re emelkedett a januári mélyponton tapasztalt 0,8-os értékről, s mostanra 2,17-re csökkent. Ez persze a részvényvásárlást javaslók túlsúlyát mutatja, azonban korántsem a szélsőségesnek tekintett mértékben.

A Chicagói Árutőzsdén az eladott eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát mutató put/call hányados eközben azt mutatja, valóban eléggé lecsökkent a nyáron az eladási opciókkal védelmet vásárló befektetők aránya, ez azonban az elmúlt napokban meredek emelkedésnek indult. Azonban sem a korábbi alacsony érték, sem annak 10 és 30 napos átlaga nem ért el olyan szintet, ami egyértelmű komoly eladási, vagy vételi jelzésként lenne értékelhető.

Technikai szempontból az index nem adott egyértelmű jelzést, merre tovább. A múlt pénteki eséssel ugyan letörte nyáron kialakított szűk kereskedési sávját az S&P 500-as index, azonban a letörésből számolt célárfolyam már teljesült. Ugyanakkor ezzel a korrekcióval az index elérkezett abba a sávba, amely korábban másfél évig akadályozta felfelé mozgását, s amelyből nyáron tört ki az index. Így a mostani reakció még tekinthető a sávból való kitörést követő úgynevezett "visszatesztelésnek" , egy pihenőnek, a magasabb árak felé. Ezt a képet a mostani helyzetben az ronthatná le, ha innen a mostani mélypontokat egy jó 3-4 százalékkal letörő esés következne, nagyjából 2050 pont alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.09.16 20:12

"egészségesen lecsökkent az optimizmus a befektetők körében"
Ha a cikk Magyarországról szólna, akkor a napi.hu interpretálásában a cikk címében tuti szerepelt volna a "pofon" szó.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html