Az elmúlt egy-két hétben több befektetési bank elemzői is arra a veszélyre hívták fel a figyelmet, hogy az amerikai részvénypiacon uralkodó túlzott optimizmus és egyirányú vételi pozicionáltság miatt egy meginduló korrekciónak nagyon súlyos hatásai lehetnek. Az általunk figyelt hangulati mutatók azonban ezt a vélekedést teljes mértékben nem támasztják alá, s úgy tűnik, egy hetes korrekció és 2-3 százalékos áresés is elég volt ahhoz, hogy korábbi derűlátás alábbhagyjon.

Az amerikai Aktív Alapkezelők Szövetségének (NAAIM) felmérése szerint csütörtökre 68,5 százalékra csökkent a szövetség tagjainak portfólióban az S&P 500-as index irányában a nettó vételi pozíciók aránya. Ez elég jelentős változás, ha azt vesszük figyelembe, hogy a korábbi hetekben jellemzően 90 százalék felett tartózkodott ez az érték, sőt július végén még a 100-as szintet is átütötte, amire a felmérés történetében mindössze egy-két alkalommal volt példa. Ez arra utalt, hogy az alapkezelők valóban kissé túl voltak töltve amerikai részvényekkel, azonban az elmúlt 10 év során nem egyszer volt példa rá, hogy az S&P 500-as index huzamosabb ideig is emelkedni tudott a túlzott részvénypozíciók ellenére.

Kép: Napi.hu

Ilyen volt a helyzet például 2013 márciusában is, közvetlenül azt megelőzően, hogy az index jó két évtizedes ellenállását törte át 1550 pont környékén. Most hasonló technikai okokkal magyarázható a portfóliók "túltöltése", az index másfél éves kereskedési sávjából tört ki felfelé a nyáron. Ez a felmérés tehát valóban szélsőséges optimizmusról tanúskodott, azonban az egy hét alatt lezajlott eladások mostanra egészségesebb mértékűre apasztották a szereplők vételi kitettségét.

A tőkepiaci hírelvélírók által javasolt pozicionáltságot vizsgáló Investors Intelligence felmérése eközben egyáltalán nem mondható, hogy, hogy óvatlan derűlátást sugárzott volna. Ebben a felmérésben az optimisták és pesszimisták arányát mérő bull/bear index jellemzően 3 feletti értékeknél beszél túlzott optimizmusról, s ezért közelgő piaci tetőről, míg 1 alatti értékeknél várható egy nagyobb esés után pozitív fordulat. Ez a mérőszám augusztus végére mindössze 2,71-re emelkedett a januári mélyponton tapasztalt 0,8-os értékről, s mostanra 2,17-re csökkent. Ez persze a részvényvásárlást javaslók túlsúlyát mutatja, azonban korántsem a szélsőségesnek tekintett mértékben.

A Chicagói Árutőzsdén az eladott eladási és vételi opciók egymáshoz viszonyított arányát mutató put/call hányados eközben azt mutatja, valóban eléggé lecsökkent a nyáron az eladási opciókkal védelmet vásárló befektetők aránya, ez azonban az elmúlt napokban meredek emelkedésnek indult. Azonban sem a korábbi alacsony érték, sem annak 10 és 30 napos átlaga nem ért el olyan szintet, ami egyértelmű komoly eladási, vagy vételi jelzésként lenne értékelhető.

Kép: Napi.hu

Technikai szempontból az index nem adott egyértelmű jelzést, merre tovább. A múlt pénteki eséssel ugyan letörte nyáron kialakított szűk kereskedési sávját az S&P 500-as index, azonban a letörésből számolt célárfolyam már teljesült. Ugyanakkor ezzel a korrekcióval az index elérkezett abba a sávba, amely korábban másfél évig akadályozta felfelé mozgását, s amelyből nyáron tört ki az index. Így a mostani reakció még tekinthető a sávból való kitörést követő úgynevezett "visszatesztelésnek" , egy pihenőnek, a magasabb árak felé. Ezt a képet a mostani helyzetben az ronthatná le, ha innen a mostani mélypontokat egy jó 3-4 százalékkal letörő esés következne, nagyjából 2050 pont alá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!