Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Amióta tavaly májusban az első, technikailag aggodalomra okot adó mozgások elindultak a német részvénypiacon, szomorú napokon lehetnek túl a német részvényeket vásárló befektetők. A 30 legnagyobb német cég részvényeit tömörítő DAX index tavaly tavaszi, 12 400 pont feletti csúcsáról az idén februári mélypontig hatalmasat zuhant, 8700 pont jelentette azt a szintet, ahonnan végre fordulni tudott a negatív széria. Ez jó 30 százalékos esést jelent, ami bőven kimeríti a medvepiac fogalmát a tőzsdei szlengszótár szerint.

Az esés fundamentális okait most mellőzve, s kizárólag a technikai elemzés eszközeit alkalmazva a német részvénypiac ebben az időszakban egyszer sem adta annak erős jelét, hogy az akkor megindult negatív trend fordulni tudna, egészen mostanáig. A technikai elemzés egyik alapvető eszközével, a csúcsok és mélypontok sorozatának vizsgálatával szemlélve a DAX indexet látszik, hogy a mutatónak ebben az időszakban egyszer sem sikerült magasabb "legális" csúcsot kialakítania, egészen mostanáig.

Először egy kis magyarázat a "legális", vagy "bázis" csúcsok és mélypontok megértéséhez. Ezek olyan csúcsok, illetve mélypontok az adott termék árfolyamgrafikonján, amely előtt és után van legalább 3 olyan nap, amikor az adott termék árfolyama csúcs esetén a csúcs napjának árfolyamsávja alatt, mélypont esetén a mélypont napjának árfolyamsávja felett helyezkedik el. Ezen kívül fontos feltétel, hogy csúcs esetén az árfolyam innen alacsonyabb mélypontra, mélypont esetén magasabb csúcsra fusson.

S még egy fontos feltétel, csúcsot mélypont, mélypontot csúcs követ. Ez alapján így néz ki a DAX index medvepiaca. A grafikonon körökkel a csúcsokat és mélypontokat jelöltünk, külön kiemelve a "legális" vagy "bázis" csúcsokat és mélypontokat. Ez utóbbiak szűréséhez a 3 napos szabály mellett a a 14 napos ATR, vagy volatilitás mértékét használtuk, azt néztük sikerül e például egy mélypont után következő csúcs esetében a korábbi legális csúcsot a 14 napos volatilitás értékével áttörnie az indexnek:

 

A DAX medvepiaca
Kép: www.markers.hu


Az ábrán látszik, hogy tavaly tavasz óta a DAX indexnek nem sikerült korábbi, ilyen kiemelt jelentőséggel bíró korábbi csúcsát áttörnie, egészen mostanáig. Most azonban sikerült a 14 napos volatilitás értékét meghaladó mértékben áttörnie a január végi lokális csúcsát, s ez elvileg erős trendfordító jelzés. Lehetne... A probléma ugyanis az, hogy a január végi csúcs nem felel meg a három napos szabálynak, előtte ugyanis nem volt három olyan kereskedési nap, amelyben az index értéke ne "lógott" volna bele a csúcs napjának ársávjába. Így szigorúan szemlélve a kritériumokat, a január végi csúcs nem "legális", s ezért áttörése sem olyan jelentőségű a trend megfordítása szempontjából, mint lehetne.

Ugyanakkor ez egy nagyon, sőt talán túlságosan is szigorú szabályrendszer. Jó példa erre, hogy például tavaly tavasszal egy ennek a kritériumrendszernek megfelelő korábbi lokális mélypont letörése milyen jó jelzése volt annak, hogy jön a medvepiac. Igazán konzervatív trendfordító jelzést azonban csak nagyjából 11 000 pont feletti DAX értékeknél kapnánk.

Ha megtörténne a DAX-nál a pozitív fordulat, az nagyon jót jelentene a BUX indexnek is. A felülteljesítő magyar index képletesen szólva így egy olyan hajóvá válna, amelyet immár a folyó sodrása is erősítene előrejutásában...

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!