Ez már a vihar előtti csend - figyelmeztetés érkezett

A részvénypiacokon tapasztalt alacsony volatilitás és a részvények túlértékeltsége arra utalhat, hogy ez most csak a vihar előtti csend. A Nobel-díjas Robert J. Shiller nagyon aggódik.
Lovas-Romváry András, 2017. július 29. szombat, 16:11
Fotó: Stocksnap

Robert J. Shiller, a Yale-egyetem Nobel-díjas közgazdászprofesszora igencsak aggódik a részvénypiacon tapasztalt folyamatok miatt - derül ki a CNBC-nek adott nyilatkozatából. A ciklikusan, inflációval kiigazított P/E (árfolyam/nyereség) hányados kidolgozója szerint a tőzsdéken elmúlt időszakban tapasztalt alacsony volatilitás párosulva az igen magas értékeltséggel, olyan esést hozhat, ami jelentősen leértékeli a részvényeket.

Az alacsony volatilitás szerinte jelenleg leginkább a vihar előtti csendhez hasonlítható, s ez szerinte komoly aggodalomra adhat okot. Az általa kidolgozott CAPE, vagy Shiller-féle P/E hányados abban különbözik a hasonló mérőszámoktól, hogy nem az elmúlt 12 hónap vállalati nyereségeit vagy az elemzők által várt nyereségeket veszi alapul, hanem az elmúlt tíz év átlagát inflációval kiigazítva.

Ez a mutató jelenleg számításai szerint 30 felett jár, márpedig elmondása szerint az amerikai tőzsdék történetében mindössze két alkalommal lehetett ezt tapasztalni. Először az 1929-es tőzsdei összeomlás, másodszor a dotcom lufi kipukkadása előtt, 1999-ben és 2000-ben.

A historikus árazásokhoz márpedig rendszerint visszatér a piac. A befektetők most azt gondolják, hogy Donald Trump elnöksége egy teljesen új útra viheti az amerikai gazdaságot, s ez indokolhatja az átlagnál jóval magasabb árazásokat a tőzsdén. Bár nem tudhatjuk biztosan, hogy ne lenne helytálló ez a vélekedés, azonban az is biztos, hogy ez lenne az első alkalom az amerikai történelemben, amikor egy ilyen váltás bekövetkezhetne - tette hozzá a tudós.

Shiller szerint amennyiben a részvénypiac visszatérne a historikus árazáshoz, akkor az hatalmas pusztítással járna. Úgy véli, a piac komoly korrekció előtt állhat, azonban mint hozzátette, ez most nem előrejelzés, ő mindössze nagyon tart ettől.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mecsabesz, 2017.07.29 20:42

@rigolya: Az én megfigyelésem meg az, hogy általában háborúk követték.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.07.29 19:53

@Mecsabesz: Szerintem egy korlátozott rombolást végigvivő természeti csapásnak általában örülnek a gazdaságok.

Utána nagy a fellendülés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mecsabesz, 2017.07.29 18:57

Nem az a kérdés, hogy lesz-e tőzsde vagy gazdasági összeomlás, ha nem csak a mikor! Aki nem vak, az látja, hogy a termelő gazdaságot építik le mindenütt, a tőzsde az meg csak egy piramis játék, ami kártya várra épül. Egy gigászi elektromos vihar is taccsra tudná vágni, vagy bármely természeti csapás: lásd Eyakförd 2010-ben, ami a repülő forgalmat megbénította Európában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html