Janus Capital portfóliómenedzsere havonta fejti ki véleményét az aktuális piaci, gazdaságpolitikai fejleményekről és ezúttal sem fogta vissza magát. Írását azzal indítja, hogy felidézi korai 20-as éveinek Las Vegas-i emlékeit, és a Martingál-módszert - írja a Portfolio.hu. (Ennek során a szerencsejátékos egyre növeli a téteket a játék során, hogy visszanyerje korábbi veszteségeit, a nagy számok törvényének jegyében).

Szerinte ezt a módszert alkalmazva hosszú távon nem tudunk sikeresek lenni, mert a sokadik próbálkozás túlságosan nagy tétet követel meg. Ugyanez a matematikai logika kezd érvényesülni a világ nagy jegybankjainál - jelenti ki Gross.

A pénzügyi piacaink Vegashoz, Makaóhoz, Monte Carlóhoz hasonló kaszinókká váltak, ahol arra fogadnak, hogy a jegybankok korlátlan mennyiségű pénzteremtése sikeresen beindítja a globális gazdaságot- írja. Úgy véli, hogy a jegybankok messze vannak még az inflációs céljaiktól, ezért mindenki marad a kaszinóban és pörget.

Arra figyelmeztet, hogy a mélybe vágott kamatok, illetve a negatív kamatok a klasszikus üzleti modelleket nyírják ki és a tőkepiac több szereplőjét is negatívan érintik. Azt is ki meri jelenteni, hogy a jegybankok "játéka" már magát a kapitalizmust veszélyezteti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!