A közös európai deviza csak akkor maradhat fenn hosszútávon, ha a 17 ország monetáris unióját követően politikai unióra is lép - nyilatkozta Alan Greenspan, Federal Reserve korábbi elnöke. A tisztséget 1987-től 2006-ig betöltő most 87 éves szakember a Welt am Sonntag című lapnak adott interjújában kifejtette, az eurót csak egy politikai unió mentheti meg. Egyszerűen nem hiszem, hogy egy közös gazdasági és monetáris térség hosszútávon működőképes lehet, ha 17 teljesen különböző szociális ellátórendszerrel működő állam alkotja.

A politikai unió nélkül szerinte a gazdasági térséget és a közös devizát megrogyaszthatják a tagállamok gazdasági teljesítőképessége közötti különbségekből adódó feszültségek.

A válság alatt a déli államok államkötvényhozamai meredeken emelkedtek, míg a német hozamok és néhány más ország - Ausztria, Finnország, Hollandia - állampapír hozamai stabilak maradtak. A rendszer tehát nem működött jól, nincs egyensúlyban - tette hozzá a CNBC.com szerint.

Greenspan ugyanakkor elismerte, szkeptikus volt a tekintetben, hogy bármilyen unió is megvalósulhat a tagállamok között. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a bankunió területén történtek komoly előrelépések, s ez a helyes irányba mutató fejlemény. A kérdésre, hogy a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság bekövetkezhet-e újból azt válaszolta: Természetesen. Ez nem kérdés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!