Ez nem a BÉT napja

A pozitív tartományban maradtak a vezető európai indexek, délig a FTSE 100 0,15 százalékkal, a CAC 40 0,20 százalékkal, a DAX 0,86 százalékkal erősödött (a frankfurti indexet az előrehozott választásokkal kapcsolatos remények húzzák). A BUX 0,29 százalékkal gyengült.
Szabó Márta, 2005. május 23. hétfő, 12:10
Fotó:

Első ránézésre feltűnően nagy áresést produkál a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az egykori Matáv papírja, de a Magyar Telekom több mint 8 százalékos árcsökkenése azzal van összefüggésben, hogy a részvény ma forgott először osztalékszelvény nélkül. A 798 forintig vezető esés 70 forintos mínusznak felel meg, márpedig a részvényenkénti osztalék is épp ennyi volt. A blue chipek közül egyébként csak a Richter tudott erősödni, délig 1,25 százalékkal.


A Monetáris Tanács mai kamatdöntő ülésén elvben ugyanannyi esélye van a 25 bázispontos kamatcsökkentésnek, mint a jelenlegi 7,5 százalékos jegybanki alapkamat fenntartásának. Az elemzők és a piac mégis inkább a 25 bázispontos kamatcsökkentésre számítanak, alapvetően az infláció, illetve az inflációs kilátások okán.


Az első negyedévben tovább nőtt a külföldiek részesedése mind a magyar állampapír-, mind pedig a magyar részvénypiacon - derül ki a jegybank jelentéséből. A nem rezidensek portfóliójának értéke összesen csaknem 770 milliárd forinttal értékelődött fel három hónap alatt, elsősorban az árfolyamnyereség miatt.
A külföldi befektetők az év első három hónapban nettó állampapír-vásárlók voltak, ezúttal 96,7 milliárd forint értékben, emellett portfóliójukon 36,1 milliárd forint nagyságú árfolyamnyereséget is elértek. Mindezek eredményeként a nem-rezidensek tulajdonában lévő állomány - az előző negyedéves hasonló mértékű emelkedést követően - újabb 132,8 milliárd forinttal növekedett, így a szektor súlya a forgalomban lévő összes állampapír-állományban az 1998. év végi 8,0 százalékhoz, illetve a 2000. év végi 15,3 százalékhoz képest 28,9 százalékra emelkedett.
A külföldi befektetők ebben a negyedévben is nettó részvényvásárlók voltak, 12,2 milliárd forint értékben, s egyidejűleg 624,8 milliárd forint árfolyamnyereség keletkezett a portfóliójukon. Ezek együttes hatására - figyelembe véve az egyik részvény kivezetésének 0,1 milliárd forintos csökkentő hatását is - a nem-rezidensek részvényállománya 636,8 milliárd forinttal emelkedett, és részesedésük 0,3 százalékponttal, 78,3 százalékra nőtt. A külföldi befektetők aránya utoljára öt évvel ezelőtt volt ennél magasabb - akkor pontosan 80 százalékot ért el.
Az előző két negyedévhez hasonlóan, az első negyedév során valamennyi szektor árfolyamnyereséget ért el állampapírpiaci portfólióján. A tőzsdei részvények esetében a nem pénzügyi vállalatok és a nem rezidensek vásárlóként, míg a többi szektor nettó eladóként szerepelt, ugyanakkor a tulajdonosi szektorok szerinti megoszlásban számottevő változások nem történtek. A tőzsdei részvényeken ezúttal is valamennyi szektornak árfolyamnyeresége keletkezett.
Az első negyedévben az előző negyedévinél nagyobb mértékben növekedett a befektetési jegyek piaci értéken számított, forgalomban lévő állománya. Befektetésijegy-portfóliójukon a legnagyobb árfolyamnyereséget a háztartások, illetve a biztosítók és nyugdíjpénztárak érték el, azonban a piaci állomány emelkedését főként a befektetési jegyek forgalomban lévő darabszámának növekedése okozta.


A HVB Bank Romania - a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) romániai leánybankja - fúziós megállapodást kötött a román Banca Comerciala Ion Tiriackal. Ha az egyesülés létrejön, az új bank HVB Tiriac néven Románia negyedik legnagyobb bankja lesz, több mint 72 fiókkal és 720 ezer ügyféllel rendelkezik majd. A BA-CA többségi részesedést akar az egyesült pénzintézetben - erősítette meg az ebroker.hu szerint a BA-CA. Az 1991-ben alapított Banca Tiriac 620 millió euró aktívával a tizenegyedik román bank, tavalyi adózott eredménye 17 millió euró volt.
A HVB csoport más privatizáció előtt álló román bankok, így a legnagyobb hitelintézet, a Banca Comerciale Romana (BCR) és a Casa de Economii, a legnagyobb takarékpénztár iránt is érdeklődik - idézte a Bloomberg a HVB Romania elnökét, Dan Pascariut. (Mint emlékezetes, 2002-ben a BA-CA az OTP-vel közösen pályázott a BCR többségi pakettjére, akkor azonban a privatizációból nem lett semmi.)
Az OTP tavaly nyáron a RoBank részvényeinek 100 százalékát vásárolta meg, 47,5 millió dollárért. A közeljövőben 100 új OTP-Robank megnyitásával számolnak, ebből idén 22-vel.


Az olaj ára továbbra is csökken azután, hogy az OPEC elnöke pénteken bejelentette: nem látja szükségét a kartell nyersolajtermelése mérséklésének. A csökkenést támogatta az is, hogy francia Total sztrájk miatt leállt öt finomítójában újra megindulhat a munka, miután sikerült megállapodni a szakszervezetekkel.
Az OPEC elnöke, Ahmed Al-Szabah sejk közölte: az árak esése sem jelent problémát, mert az év második felében a kereslet növekedni fog az olaj iránt. Azt viszont jelezte, hogy az OPEC júniusi értekezletén esetleg új ársávot jelöl meg az olaj árára.
Az USA-ban irányadó könnyűolaj ára 17 centtel 48,48 dollár/hordóra mérséklődött az ázsiai kereskedésben, júliusi szállításra. A júniusi határidő pénteken futott ki, 46,80 dolláron, ami a legalacsonyabb fronthónapi záróár három és fél hónapja.


A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő szerint a szuverén adósságok tekintetében az idén több felminősítés várható Európában, mint leminősítés. Az S&P az Európai Újjáépítés és Beruházási Bank (EBRD) éves közgyűlése alatt tette közzé idei prognózisát. A hitelminősítő szerint az eurózóna tagjai esetében a fiskális politika lesz a minősítés alapja, az új EU-tagok, illetve a tagjelöltek pedig könnyen profitálhatnak a konvergenciából.
A Standard & Poor's külön kitért a balkáni államokra, és jelezte, hogy az idén itt is felminősítésekre lehet számítani. Az új EU-tagok közül a leghamarabb Lengyelország adóssága kerület kedvezőbb elbírálás alá, a többi állam esetében rövid távon nincs sok esély a jobb osztályzatra.


Vetítésének első négy napja alatt 158,5 millió dolláros bevételt ért el Észak-Amerikában a Csillagok háborúja legújabb része, globális szinten pedig további 144,7 millió dollár folyt be a mozik kasszáiba. Észak-Amerikában számos rekordot megdöntött George Lucas legújabb filmje (bár ez sem volt elég ahhoz, hogy a mozik bevételeinek 13 hete tartó csökkenése ne folytatódjék).
A News Corp.-hoz tartozó Twentieth Century Fox által forgalmazott A Sith-ek bosszúja című film csak a péntek és vasárnap közötti időszak, vagyis az első hétvége rekordját nem döntötte meg - írta a CNN Money - , itt ugyanis nem tudta túlszárnyalni a Pókember című alkotás 2002-ben bemutatott első részét.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK