BUX
37954

Ez tönkreteheti a nyarunkat

Számos komoly esemény fenyegeti a piacokat és a világ gazdasági növekedését. Ezek közül az európai politikai kockázatok azok, amelyek a legnagyobb valószínűséggel megrázhatják a piacokat - vélik a Société Générale elemzői.

Napi.hu, 2016. június 2. csütörtök, 07:22

Több olyan esemény is a levegőben lóg, amelyek bekövetkeztének valószínűsége ugyan alacsony, azonban komolyan megrázhatják a piacokat és negatív hatással lehetnek a világgazdaság egészére. Ezek közül az úgynevezett "fekete hattyú" kockázatok közül a legmagasabbak az európai politikából fenyegető veszélyek, de nem elhanyagolhatóak a kínai gazdaság gyors lassulásából adóak sem - vélik a Sociétét Générale elemzői a CNBC tudósítása szerint.

Forró az európai politika

Annak az esélye, hogy nem várt politikai fordulat miatt olyan események következzenek be, amire kevesen számítanak, 40 százalék. A politika fontosságát a régióban jelzi az osztrák elnökválasztás eredménye, ahol majdnem a szélsőjobboldali jelöltet választották meg, de mutatja a közelgő brit népszavazás is az uniós tagságról. De lesznek más, fontos politikai események is a régióban. Ilyen például a német alkotmánybíróság június 21-én várható döntése az ECB által alkalmazott nem hagyományos monetáris tranzakciókról.

A Brexit szavazás június 23-án lesz, de ezt követően már azon lehet izgulni, hogy az októberre tervezett olasz népszavazás az ország politikai berendezkedésével kapcsolatban hogyan alakul - vélik a bank elemzői. Június 26-án pedig spanyol választások lesznek. S ahogy közeledik 2017, úgy közelednek a német, a francia és a holland választások is.  A Sociétét Générale szerint az eurózóna gazdaságának idei növekedési üteme 1,6 százalékos lehet. Kína miatt is lehet aggódni A kínai gazdaság kemény földet érése, azaz gyors lassulása szintén komolyan fenyegeti a világgazdaságot és a piacokat, ennek esélyét 30 százalékosra teszik. Annak az esélye, hogy a kínai gazdaságpolitika komoly hibát követ el, valós, s ráadásul az ázsiai gazdaság számára újabb veszélyforrás látszik körvonalazódni, ez pedig az ingatlanpiacon fújódó lufi.

A kínai hatóságok láthatóan kezdik felismerni a nem teljesítő hitelek drasztikus növekedését, és igyekeznek kezelni is a helyzetet. Azonban ezek az intézkedések komoly hibalehetőségeket rejtenek magukban. A világgazdaságban komoly visszhangja lenne annak, ha a kínai gazdaság kemény földet érést produkálna. Ennek ellenére a bank elemzői idén 6,5 százalékos kínai bővülést várnak.

A sarokban ott lapul a Fed is

Természetesen egy ilyen felsorolásból nem maradhat ki az amerikai jegybank, a Fed sem. A bank szerint 25 százalékos az esélye annak, hogy a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások rendezetlenül fognak változni. A Société Générale szerint a piac ugyanis téved akkor, amikor júniusra, vagy júliusra várja a következő kamatemelést, erre ugyanis csak decemberben kerül sor, s akkor sem lesz több 25 bázispontnál. 2017-ben további három emelést valószínűsítenek.

Ha a Fed túl szigorú üzeneteket fogalmaz meg, akkor azt kockáztatja, hogy a piacon az átárazódás rendezetlenül megy végbe. Ha viszont túl enyhe, akkor a kötvénypiacokon okozhatnak zavarokat a vártnál magasabb inflációs és erősebb munkaerő piaci adatok - jellemezték a helyzetet a bank elemzői.

A nagy jegybankok monetáris politikája közötti divergencia szerintük várhatóan fennmarad, a Bank of Japan folytatja megkezdett lazításait, az ECB viszont 2017 márciusa és decembere között már kvantitatív lazítási programjainak csökkentésére kényszerülhet. S ha nem pörög a világgazdaság Bár a francia bank szerint egy esetleges globális recesszió esélye jelentősen csökkent, azonban ha a növekedési számok nem a vártnak megfelelően alakulnak, az komoly kiábrándulással járhat. Ha az erre adott piaci reakciók hosszabb időn keresztül negatívak, az elvezethet egy valós recesszióhoz.  Ennek esélyét 20 százalékosra teszik.