Ez vár Európára

Enyhe emelkedéssel nyithatnak pénteken a főbb nyugat-európai tőzsdék. A CNBC által megkérdezett elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 7 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 15 ponttal, a párizsi CAC-40 index 5 ponttal növekedhet a nyitásban.
Papp Zsolt, 2017. március 24. péntek, 08:18
Fotó: Napi.hu

Európában kevés makroadat várható. Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató délelőtt teszi közzé az euróövezet magánszektorának márciusi teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-indexek előzetes értékeit. Elemzők enyhe visszaesésre számítanak a robusztus februári növekedéshez képest - írja az MTI.

A meghatározó esemény azonban továbbra is az Egyesült Államokban játszódik. A befektetők körében bizonytalanság uralkodik, miután az új amerikai egészségbiztosítási törvényről való szavazást elhalasztották csütörtökön a képviselőházban, mert a republikánus párt nem tudta biztosítani az elfogadáshoz szükséges többséget. Úgy tudni, hogy legalább 30 republikánus honatya nem hajlandó igennel voksolni az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvényt felváltó jogszabályra, miközben legfeljebb 21 kiszavazó lehet, vagy elbukik a javaslat. A piacok lakmuszpapírként tekintenek a szavazásra, amely azt jelzi, hogy Donald Trump elnök képes-e együttműködni a kongresszus tagjaival és képes-e érvényesíteni akaratát elképzeléseinek megvalósításában.

Trump elnök felszólította a képviselőket, hogy pénteken mindenképpen tartsák meg a szavazást, legyen bármi is a kimenetele. Egyúttal jelezte, hogy ha a képviselőház nem fogadja el az új egészségbiztosítási törvényt, akkor érvényben hagyja az Obamacare-t, és helyette olyan gazdasági kérdésekre összpontosít, mint az adócsökkentések és az infrastrukturális beruházások.

Ázsiában és a csendes-óceáni térségben pénteken vegyesen teljesítettek a vezető tőzsdeindexek. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,97 százalékkal 19 270,50 pontra, az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 pedig 0,80 százalékkal, 5753,55 ponton nőtt. A dél-koreai Kospi 0,17 százalékos mínuszban zárt, míg a szingapúri STI-index 0,53 százalékos, a vezető sanghaji index 0,63 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 0,14 százalékos nyereségben közelített a záráshoz.

A kőolaj ára emelkedik, részben annak köszönhetően, hogy csökkent az Egyesült Államokba irányuló szaúd-arábiai olajexport, de a túlkínálattal küzdő piacok így is nyomás alatt maradtak.  Közép-európai idő szerint reggel nyolc órakor az észak-tengeri Brent májusi szállításra hordónként (159 liter) 50,60 dollárba került, 4 centes, 0,08 százalékos pluszban jegyezték az ázsiai kereskedésben.  A New York-i árupiac elektronikus jegyzésében a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate amerikai könnyűolajfajta ára májusi szállításra hordónként 10 centtel, 0,21 százalékkal, 47,80 dollárra nőtt.

Csütörtökön emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,22 százalékkal 7340,71 pontra, a frankfurti DAX-index 1,14 százalékkal 12 039,68 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,76 százalékkal 5032,76 pontra nőtt. A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,85 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,75 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,90 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK