Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bika maradhat továbbra is az úr a világ tőzsdéin, elsősorban az Egyesült Államokban, azonban az áremelkedés mértéke már jóval szerényebb lehet az idén tapasztaltnál - vélik jövő évre szóló prognózisukban a Bank of America Merril Lynch elemzői. Az S&P 500-as index 2015 végére szerintük 2200 pontra emelkedhet, ez mintegy 7 százalékos felértékelődést jelenthetne a mostani szintekhez képest.

A világ jelenleg úgy tűnik, még mindig alulsúlyozott a részvényekből - mondta Candace Browning a bank globális elemzőosztályának vezetője. Úgy gondoljuk, hogy a "Nagy Rotációnak" - amely a kötvényekből a részvényekbe tartó tőkeáramlást jelenti - még csak nagyjából a harmadánál tartunk - tette hozzá.

A bank elemzői a 2014-ben alkalmazott szektorsúlyokat javasolják megtartani a befektetőknek, mondván, az idénre várt folyamatok egy része jövőre tolódott. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy talán 2015-ben több figyelmet érdemes fordítani a téma alapú befektetésekre, érthetőbben fogalmazva az egyedi, vagy szektorszintű sztorik nagyobb szerepet kaphatnak a piaci mozgásokban. 

A bank szakértői szerint a várhatóan robusztus amerikai gazdasági növekedés nagyobb ütemű lehet, mint a világ többi része által produkált, ez erősítheti az amerikai munkaerőpiacot, a béreket, s az építési szektor számára is kedvező környezetet biztosít.  

A bank elemzői szerint az alábbi fő témák fogják meghatározni a 2015-ös év alakulását a nemzetközi tőkepiacokon:

- Fennmarad a tartós bikapiac, az S&P 500-as index felértékelődése lassabb lesz, mint idén. Ez a kép lesz jellemző a tőzsdei cégek eredményeire is, növekedést látunk majd, de már nem az utóbbi években megszokott mértékűt.

- Gyorsul a világ. A világgazdaság növekedése nagyobb ütemű lehet 2015-ben, mint idén. Az Egyesült Államok GDP-je 3,3 százalékkal emelkedhet, a globális reál GDP bővülés elérheti a 3,7 százalékot. Az eurózónáé 1,2 százalékos lehet.

- Enyhe gyorsulás a feltörekvő országokban is. Ezek összesített GDP növekedése jövőre 4,5 százalékos lehet az idénre várt 4,2 százalékot követően. Ezt erősítheti az amerikai gazdaság növekedése, az alacsonyabb energiaárak és olyan országok ciklikus kilábalása, mint India és Brazília.

- Alacsony infláció. A világ szinte összes országának alacsony inflációval, néhol deflációval kel számolnia jövőre. Az amerikai pénzromlás üteme 1,5 százalékos lehet, ez a Fed 2 százalékos céljánál alacsonyabb. Európának a defláció elkerüléséért, Japánnak az abból való kilábalásért kell harcolnia.

- A nyersanyagok ára nem lódul meg. A befektetési bank elemzői azt a jelenleginél magasabb átlagos olajárfolyamot várnak, 77 dollárt hordónként a Brent esetében, a WTI-nél 72 dollárt. Az erős dollár, a várhatóan emelkedő dollárkamatok és a lanyha növekedés miatt a nyersanyagárak változása jövőre kezelhető szinten marad. Az arany unciánkénti érét 1100 dollárra várják. Ugyanakkor az alumínium és a cink ára nőhet.

Erős dollár. A kamatok várható emelkedése és a gazdaság jó teljesítménye tovább erősítheti a dollárt, az Amerikán kívüli országokban a kamatszintek alacsonyak maradhatnak, vagy tovább csökkenhetnek. Az ötéves német kötvények hozama nullára eshet, az euró/dollár keresztárfolyam 1,2-re csökkenhet, a dollár/jen pedig 123-ra emelkedhet.

- A hitelpiacok nyomás alatt maradhatnak, s az elmúlt években jellemző örült hozamvadászat lassan véget érhet. A befektetők várhatóan nagyobb prémiumot kérnek majd a kellő likviditásért.

- Vége a palaolaj-forradalomnak. Az alacsony olajárak miatt drasztikusan lassulhat jövőre a palaolaj-kitermelés növekedése az Egyesült Államokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!