BUX
40637

Ez várhat az OTP-re és Budapestre

A hatalmas eladási hullámot követően konszolidálódik a helyzet a Budapesti Értéktőzsdén. Az eladóknak és a vevőknek is idő kell, hogy újrarendezzék soraikat, ami akár hosszabb ideig is eltarthat. Ami az OTP-részvényeket illeti, az első optimizmusra okot adó jelet a 4450 forintos szint átütése jelentené.

Lovas-Romváry András, 2011. augusztus 23. kedd, 12:40

A cikk szerzője a Napi Gazdaság munkatársa, a VTAD (Német Technikai Elemzők Szövetsége), az IFTA (Technikai Elemzők Nemzetközi Szövetsége) társult szervezetének tagja.

Az elmúlt évben meghatározó támaszként funkcionáló 20 200 pontos szint áttörése a várakozásoknak megfelelően hatalmas zuhanást indított el a Budapesti Értéktőzsdén, az esést csak a 2009 nyári csúcs jelentette támasz tudta megállítani. Az index innen pattant a múlt héten, azonban egyelőre konzervatívan semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a csökkenő trend véget ért volna a BÉT-en.

Egy ilyen eladási hullám után természetes, hogy a kialakult túladottságot ledolgozza a piac, ezt két formában teheti, vagy egy hosszabb oldalazással, vagy pedig egy viszonylag látványos emelkedéssel, ami viszont vélhetően már medvepiaci rallyként vonul majd be a történelembe. A technikai elemzésről szóló könyvek gyakran hasonlítják háborús helyzethez a piaci folyamatokat, e szerint jelenleg döntő csatát nyertek az eladók, a csapataik azonban túl mélyen nyomultak be az ellenséges területre, ezért időre van szükség, hogy rendezzék soraikat, visszavonulót fújnak átmenetileg.

De térjünk vissza a lényegre. A BUX új lokális mélypontot ütött, a trend csökkenő, egyértelmű trendfordító jel nincs a grafikonon. Trendfordító alakzat a 19 000 pontos szint markáns átütésével alakulhatna ki a grafikonon, míg lefelé a korábbi 16 600 pont körüli zóna jelenti a támaszt az index mozgásában. Az igazán erős ellenállás 20 200 pontnál várja az indexet, mivel ez volt a korábbi letörési pont, ennek visszatesztelése sem lenne szokatlan viselkedés az index részéről. A 16 600 pont átszakítása viszont további erőteljes esést indíthatna el a piacon.

Aggasztó jel viszont, hogy a korábbi, 20 200 pont feletti sávozásból való kitörés célárát nem teljesítette, ez nagyjából 15 000 pontos BUX-értéknél található. A másik aggasztó jel, hogy az elmúlt napok mozgásai akár egy zászló kialakulását is eredményezhetik az árfolyamokban, aminek letörése esetén újabb meredek esés is következhetne.

Forrás: Markers

A vezető részvények közül az OTP-ről hasonló mondható el, mint az indexről. Trendfordító alakzat nincs, a trendhez tartozó RSI nem tört ki csökkenő trendjéből, az első optimizmusra okot adó jelet a 4450 forintos szint átütése jelentené. Spekulánsok számára a jelenlegi környezet kedvező, hiszen magasan vannak az erős ellenállási szintek - a legfontosabb is 5200 forint magasságában található, így felfelé is nagy a tér, s már lefelé is távol van az erős támasz zóna, 3700-3850 forint között. A bankrészvény korábbi emelkedő ék alsó szárának 5800 forint magasságában letört célját már 4300 forint körül teljesítette. Ha a közeljövőben törne a 3700-3850 forintos szint, akkor két tovább támasz található a grafikonon, az egyik 3500 és 3600 forint között az emelkedés 61,8 százalékos Fibonacci-szintje (dollárban számolva ez erős szint lehet), illetve a 2009. nyári mélypont, 3000 forint körül. A 4450 forintos szint átlépésével szintén Fibonacci-szintek, illetve a korábban letört 4800, majd 5200 forintos szintek jelenthetnek gátat a további felfelé mozgásban.

Forrás: Markers

A Mol számára az elmúlt hetek esése hozta el a két éves emelkedő trend igazi végét (ezt egy széles, majd 5 000 forint szélességű emelkedő csatorna jellemezte), az olajpapír új lokális mélypontot ütött, csökkenő trendben mozog. Trendfordító jel nincs a grafikonon, egy ilyen kialakulására a 18 000 forintos szint feletti markáns zárás esetén lehetne először gyanakodni.  19 000 forint felett azonban már erős ellenállások várják a részvényt, a csökkenő trendcsatorna teteje, a trendet jellemző 50 napos mozgóátlag és korábban letört támasz szintek formájában.

Forrás: Markers

A Richter esetében a valamivel 31 000 forint felett kialakított új mélypont bizonyíték arra, hogy a csökkenő trendvonal törése nem a csökkenő trend fordulójára, hanem annak pihenésére volt jelzés. A papír képe középtávon elképesztően rosszul fest, bár rövidebb távon van még tér benne felfelé. Az első igazán komoly ellenállás 38 000 forinton várja a részvényt (most az újabb csökkenő trendvonal szoríja lefelé az árat), e feletti zárások esetén is azonban bőven lenne min izgulni, hiszen 39 000, 40 000 és 42 000 forinton is komoly akadályok tornyosulnak a részvény drágulása előtt. Ezen szintek áttörését valószínűleg csak egy komolyabb bázisépítés és erős trendfordító alakzat kiépülése után lehetne várni.

Forrás: Markers