Ez várhat ma Európára

Indexemelkedésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacok nyitásakor.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 14. hétfő, 07:57
Fotó: MTI/EPA

A határidős indexjegyzések alapján az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,03 százalék emelkedéssel nyithat, a frankfurti DAX index pedig 0,27 százalék, a londoni FTSE-100 index 0,15 százalék, a párizsi CAC-40 index 0,29 százalék erősödéssel indulhat neki a hétfői kereskedésnek.

Hétfőn az Eurostat adatainak lehet hatása az árfolyamokra az euróövezet ipari termelésének júniusi alakulásáról - írja az MTI.

Pénteken nagy veszteséggel az idei legrosszabb hetüket zárták az európai értékpapírpiacok. A héten az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt a tőzsdéken kialakult kockázatkerülés terhelte meg az árfolyamokat. Pénteken a Stoxx 600 és FTSE Eurofirst 300 indexek egy százalékot meghaladó gyengüléssel zártak, a hetet pedig 2,6 százalékos veszteséggel fejezték be.

A frankfurti DAX index 0,03 százalékkal, a londoni FTSE-100 index 1,08 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,06 százalékkal gyengült pénteken. A hetet mindhárom index 2,3 százalékos veszteséggel zárta. A pesti tőzsde is csökkent a hét utolsó kereskedési napján.

Az amerikai indexek szerény erősödéssel zártak pénteken, de így is a második legrosszabb hetüket fejezték be az idén. A hétfői globális kereskedést az ázsiai tőzsdék - Tokió kivételével - indexemelkedéssel indították el. Az európai piaci nyitás előtt másfél órával Tokió 0,88 százalék veszteséget mutatott, Sanghaj 0,76 százalék, Hongkong 1,13 százalék, Szöul 0,60 százalék nyereségben állt.

Az olajár a pénteki 0,5 százalékos csökkenés után hétfőn tovább csökkent. A Brent nyersolaj 0,15 százalékkal hordónként 52,02 dollárra, a WTI 0,10 százalékkal 48,77 dollárra csökkent. Az arany ára lefelé korrigált a múlt héten elért két havi csúcsról. A határidős piacon a legközelebbi kontraktus jegyzése 0,11 százalékkal 1292,58 dollárra ment le unciánként. A dollár erősödött, az eurót 0,06 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1815 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK