Ez várható Európában, Ázsia emelkedett

Enyhén emelkedő indexekkel nyitnak várhatóan pénteken a vezető nyugat-európai értéktőzsdék.
MTI-Eco, 2016. június 3. péntek, 08:07
Fotó: Napi.hu

A határidős jegyzések azt vetítik előre, hogy a londoni FTSE-100 28 ponttal, 0,5 százalékkal, a frankfurti Dax-30 39 ponttal, 0,4 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 17 ponttal, 0,4 százalékkal emelkedik a nyitásban.

Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa csütörtökön a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó kamaton. Mario Draghi bankelnök a kamatdöntő ülés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy hosszabb távon a jelenlegi vagy még alacsonyabb szinten maradnak az eurókamatok, mert a növekedési kilátásokat kockázatok terhelik.

A piacok pénteken az euróövezeti beszerzésimenedzser-indexre és a kiskereskedelmi adatokra, továbbá az amerikai munkaerőpiaci adatokra figyelnek.

Csütörtökön vegyesen zárt Nyugat-Európa. A DAX-30 0,03 százalékkal erősödött, az FTSE-100 viszont 0,10 százalékkal, a CAC-40 pedig 0,21 százalékkal csökkent. Az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,06 százalékkal ment le.

Az ázsiai piacokon többnyire nyereséggel folyik a kereskedés, de a befektetők az amerikai kamatemelési kilátások miatt óvatosak.

A Shanghai Composite Index ötheti csökkenés után 0,10 százalékos erősödést jelzett a zárás előtti órákban, a hongkongi Hang Seng pedig 0,3 százalékkal ment föl, noha a kínai kormány gazdaságösztönző intézkedései ellenére a Caixin China szolgáltatási beszerzésimenedzser-index májusban 51,2 pontra csökkent az áprilisi 51,8 pontról. A növekedés annak köszönhető, hogy az MSCI globális indexszolgáltató bevon kínai részvényeket indexkosarába, amitől azt remélik, hogy fokozza a külföldi érdeklődést a kínai papírok iránt.

A tokiói Nikkei-225 0,36 százalékkal emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK