Elég aggasztó képet kezd festeni az amerikai részvénypiac állapotáról több olyan technikai mutató is, amely a piac belső szerkezetét vizsgálja, s amelyek meglehetősen jól szokták jelezni, hogy mennyire egészségesek a tőzsdei folyamatok.

Ebből kettő a New York Stock Exchange-en jegyzett részvényeket figyelő, az úgynevezett Advance-Decline index és a High-Lows index. Ezek naponta egészülnek ki új adattal, s azt jelzik, hogy az adott napon mekkora volt a különbség a csökkenő és növekvő árfolyamú részvények között, illetve az adott napon hány részvény jutott éves csúcsra, illetve mélypontra. Ezek kumulált értékeiből készül mutató egészséges emelkedés esetén kéz a kézben emelkedik új csúcsra az indexekkel, s ha lemaradnak, az olyan, úgynevezett divergenciára hívja fel a figyelmet, amely a piac egészének gyengeségét mutatja, s trendfordulót valószínűsít. Az ilyen helyzetek rendszerint azt jelzik, hogy a vezető indexek már csak azért képesek emelkedni, mert néhány, azokban nagy súllyal szereplő részvény árfolyama felfelé mozdul, a piac egésze azonban eközben inkább lefelé tart.

S&P 500 alapú CFD
Kép: Alfatrader

Az elmúlt egy hónapban lezajlott áremelkedéssel ugyan az S&P 500-as részvényindex már csak 2 százalékkal marad el korábbi csúcsaitól, azonban látható, hogy az AD és a HL index kumulált mutatója eközben alapos lemaradásban van. Hasonló helyzetet láthattunk 2007-ben és 200-ben is, egy több évig tartó medvepiac kezdetekor. Bár a divergencia akkor egyértelmű, ha a részvényindex el is éri korábbi csúcsát, míg a másik két mutató nagyon lemarad, a most látható kép nem sok jóra enged következtetni.

NYSE High-Low kumulált

 

NYSE A-D kumulált
Kép: Napi.hu

De van egy másik mérőszám is, ami elég rosszul viselkedik az elmúlt időszakban. Erre a CNBC-n Ari Wald az Oppenheimer technikai elemzője hívta fel a figyelmet. A cége által számolt S&P 500 visszavásárlási index, amely a legnagyobb arányú sajátrészvény-vásárlási programokat futtató cégek árfolyamát követi, alaposan lemaradt. Ez szerinte szintén a 2007-es és a 2000-es piaci csúcsnál volt megfigyelhető.

Wald szerint a történelem azt mutatja, hogy ezeknek a részvényeknek az alulteljesítése általában rossz jel a piac egészére nézve. Nem kell feltétlenül emiatt összeomlást várni, ez is csak egy eleme a nagy kirakósnak - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!