Ezek a titkos jelek, hogy valami nagy baj készül

Több olyan, a piac belső szerkezetét mutató index is elég aggasztó jelzést ad, amelyek az előző két nagy medvepiacot is előrejelezték. Ezek szerint óvatosan kell bánni az elmúlt egy hónapban kialakult jó hangulattal.
Napi.hu, 2015. október 30. péntek, 15:50
Fotó: Reuters

Elég aggasztó képet kezd festeni az amerikai részvénypiac állapotáról több olyan technikai mutató is, amely a piac belső szerkezetét vizsgálja, s amelyek meglehetősen jól szokták jelezni, hogy mennyire egészségesek a tőzsdei folyamatok.

Ebből kettő a New York Stock Exchange-en jegyzett részvényeket figyelő, az úgynevezett Advance-Decline index és a High-Lows index. Ezek naponta egészülnek ki új adattal, s azt jelzik, hogy az adott napon mekkora volt a különbség a csökkenő és növekvő árfolyamú részvények között, illetve az adott napon hány részvény jutott éves csúcsra, illetve mélypontra. Ezek kumulált értékeiből készül mutató egészséges emelkedés esetén kéz a kézben emelkedik új csúcsra az indexekkel, s ha lemaradnak, az olyan, úgynevezett divergenciára hívja fel a figyelmet, amely a piac egészének gyengeségét mutatja, s trendfordulót valószínűsít. Az ilyen helyzetek rendszerint azt jelzik, hogy a vezető indexek már csak azért képesek emelkedni, mert néhány, azokban nagy súllyal szereplő részvény árfolyama felfelé mozdul, a piac egésze azonban eközben inkább lefelé tart.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader

Az elmúlt egy hónapban lezajlott áremelkedéssel ugyan az S&P 500-as részvényindex már csak 2 százalékkal marad el korábbi csúcsaitól, azonban látható, hogy az AD és a HL index kumulált mutatója eközben alapos lemaradásban van. Hasonló helyzetet láthattunk 2007-ben és 200-ben is, egy több évig tartó medvepiac kezdetekor. Bár a divergencia akkor egyértelmű, ha a részvényindex el is éri korábbi csúcsát, míg a másik két mutató nagyon lemarad, a most látható kép nem sok jóra enged következtetni.

NYSE High-Low kumulált

 

NYSE A-D kumulált
Napi.hu

De van egy másik mérőszám is, ami elég rosszul viselkedik az elmúlt időszakban. Erre a CNBC-n Ari Wald az Oppenheimer technikai elemzője hívta fel a figyelmet. A cége által számolt S&P 500 visszavásárlási index, amely a legnagyobb arányú sajátrészvény-vásárlási programokat futtató cégek árfolyamát követi, alaposan lemaradt. Ez szerinte szintén a 2007-es és a 2000-es piaci csúcsnál volt megfigyelhető.

Wald szerint a történelem azt mutatja, hogy ezeknek a részvényeknek az alulteljesítése általában rossz jel a piac egészére nézve. Nem kell feltétlenül emiatt összeomlást várni, ez is csak egy eleme a nagy kirakósnak - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antimigrans, 2015.10.30 16:08

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html