Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EY elemző és tanácsadó cég felmérése szerint jellemző az erőviszonyokra, hogy a listán szereplő német vállalatok, a SAP, a Siemens, a Bayer, az Allianz, a BASF és a VW összesített kapitalizációja 662 milliárd dollár, alig haladja meg a Microsoft 661 milliárd dolláros piaci tőkeértékét.

Noha az európai gazdaság jelentősen növekszik, a vezető európai vállalat, a brit-holland Royal Dutch Shell csak a 17. helyen áll. Továbbra is az amerikai cégek dominálnak, de gyors ütemben jönnek fel az ázsiaiak. A kínai Tencent Holdings és az Alibaba a múlt év végéig megduplázta kapitalizációját, és az első tíz közé került.

A száz legnagyobb tőzsdei cég közül 54 amerikai, 24 európai, és 22 ázsiai. Az amerikai vállalatok száma egy év alatt hárommal csökkent, az európaiaké nem változott, az ázsiaiaké viszont hárommal nőtt.

A legnagyobb értéknövekedés a digitális technológiákkal foglalkozó cégek körében várható. Ezen a téren az amerikaiak és a kínaiak vezetnek, míg Európa a klasszikus ipari ágazatokban dominál.

Bár a befektetők figyelme a technológiai cégek felé fordul, a százas listán a legtöbb a fogyasztási cikk gyártó, szám szerint 24. A második helyen a pénzügyi szektor áll 21 vállalattal, és 19 vállalattal csak a harmadik helyen áll az információtechnológia. A klasszikus ipar csak nyolc vállalattal szerepel.

A száz legnagyobb vállalat összesített piaci tőkeértéke egy év alatt 26 százalékkal, 20,2 ezer milliárd dollárra emelkedett, amiből 12,2 ezer milliárd dollár amerikai cégekre jut - írta az MTI.

A kép forrása: Shutterstock.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!