Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legnagyobb vagyongyarapodást az év utolsó hónapjában is a származtatott alapok érték el, de jelentős növekedést könyvelhettek el az ingatlan- és a pénzpiaci alapok is. Ezzel szemben a kötvényalapokból és a részvényalapokból kiáramlott a tőke. Egy év alatt 250 milliárd forinttal, 4,6 százalékkal nőtt a Bamosz-tagok által kezelt alapok vagyona, amely 5471 milliárd forint volt 2014 végén.

  • A kötvényalapokból 14,2 milliárdnyi tőke áramlott ki, amely döntően a rövid futamidejű kötvényeket sújtotta. A hozamok ezen nem tudtak korrigálni, így a vagyon 1,1 százalékkal, 1315 milliárd forintra csökkent.
  • A pénzpiaci alapok vagyona 3,2 százalékkal, 1307 milliárd forintra növekedett, köszönhetően nagyrészt a 35,3 milliárd forint értékesítési többletnek.
  • A vegyes alapokba 2,4 milliárd forintnyi tőke áramlott be az elmúlt hónapban, a hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a vagyon 0,6 százalékkal, 780 milliárd forintra csökkent.
  • A részvényalapokból 1,8 milliárdnyi tőkét vontak ki és a hozamok is kedvezőtlenül alakultak, így a részvényalapok vagyona 3,6 százalékkal kevesebb lett, mint az elmúlt hónapban, összesen 268 milliárd forintot tett ki.
  • Az ingatlanalapoknál decemberben is tőkebeáramlás történt, amelynek nagysága 20,4 milliárd forint volt, ami a második legmagasabb érték a hónapban. A hozamok ehhez még némileg hozzá is tettek, így a kategória vagyona 3,9 százalékkal, 556 milliárd forintra emelkedett.
  • A származtatott alapokba 3,8 milliárd forint értékű friss tőke érkezett és bár a hozamok nem tudtak ehhez már hozzátenni, a kategória 5,5 százalékos vagyonváltozása így is a legmagasabb lett, vagyonuk elérte a 73 milliárd forintot.
  • A tőkevédett alapok esetében az értékesítés és a visszaváltás egyenlege 0 volt. A hozamok azonban nem alakultak kedvezően, így a kategória vagyona 4,1 százalékkal, 449 milliárd forintra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!