A világ legnagyobb olajkitermelő országa, Oroszország 2012-ben várhatóan több nyersolajat termel majd ki, mint a poszt-szovjet éra bármelyik másik időszakában. Ez nagyrészt a tavaly bevezetett új adórendszernek köszönhető, amelynek célja, hogy csökkentse a nyersolaj adóterhét a finomított termékek kárára, úgy, hogy az állam adóbevételei ne változzanak jelentősen. Emellett az új adórendszernek szintén célja, hogy ösztönözze a vállalatokat a kőolaj kitermelés fokozására, mivel a Kreml rádöbbent, hogy a meglévő rendszerben nem éri meg a kitermelésbe invesztálni, így hosszú távon a régi rendszer nem fenntartható - véli Halas Zoltán, az OTP Alapkezelő részvényelemzője. Az orosz olajipari óriások átirányítottak a beruházásaikat a feldolgozó és kereskedő downstream szegmensből a kutató-termelő upstream szegmensbe, aminek köszönhetően az orosz kitermelés mennyisége a következő 10 évben fenntarthatóvá válik, illetve enyhén növekszik.

A részvénypiacokat azonban leginkább az olajár alakulása mozgatja, hiszen az ország költségvetési bevétele erősen függ a nyersanyagáraktól. Az orosz büdzsé idén 115 dollárnál null-szaldós és hosszútávon ez a szám egyre csak növekszik az állami kiadások folyamatos emelkedése következtében. Az egyedi vállalati történetekre azonban érdemes fókuszálni a jelenlegi piaci helyzetben Halas szerint.  Ilyen például a Sistema JSFC, amely Oroszország legnagyobb befektetési társasága. A három legnagyobb tőzsdén jegyzett érdekeltsége az MTS (Oroszország legnagyobb telekommunikációs vállalata), a Bashneft (olajszektor), illetve a Bashkirenergo (áramtermelő), de ezek mellett még egy sor kisebb, nem tőzsdén jegyzett vállalatban is tulajdonos. A tőzsdén jegyzett érdekeltségeinek piaci értéke jelenleg 15 milliárd dollár, míg a cég piaci kapitalizációja mindössze 7 milliárd. Tehát fél pénzen lehet jelenleg megvásárolni a részvényt, úgy, hogy a cégnek nincsen jelentős nettó hitelállománya.  Egy másik lehetőség az OJSC Protek. Ez a cég Oroszország vezető gyógyszeripari vállalata. A cég a tavalyi évben jelentősen alulteljesített a gyógyszer nagykereskedelmi szektorban kialakult árverseny következtében. Ez a helyzet tavaly év végén ért véget, az azt kirobbantó cég csőd közeli helyzete következtében. Jelenleg a vállalat nagyon kedvező értékeltségen forog és a növekedési kilátások is biztatóak - az OTP alapkezelő szerint.


Jó vételi lehetőség lehet még a C.A.T. oil AG, amely Oroszország vezető olaj-kitermelési szolgáltatásokat nyújtó vállalata (Oilfield Services). Az iparági kilátások nagyon jók a megemelkedett fúrási igények következtében. A Surgutneftegas OAO is rendkívül olcsó. Azt nem tudja pontosan senki, hogy a vállalatnak pontosan mennyi a tényleges készpénzállománya, illetve saját részvényállománya, de a piaci konszenzus szerint jelenleg a vállalat piaci értéke körülbelül megegyezik a cég feltételezett készpénzállományával. Oroszországban 2013-ban kötelező áttérni a vállalatoknak az IFRS számviteli standard-re, ettől a vállalat transzparenciájának növekedése várható, illetve várhatóan kiderül a tényleges készpénz-, illetve saját részvényállomány. Ehhez az szükséges, hogy a kitermelés mértéke 1 százalékkal haladja meg a tavalyit.

QP | Quality Placement

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!