Az amerikai részvénypiac durván 50 százalékos súlya mellett a német, osztrák és egyéb papírok közt oszlanak meg a külföldön is befektető ügyfelek kötései - mondta a Napi Gazdaság kérdésére Práger Tamás, a KBC Securities üzletkötője. A keresett papírok a nagy és ismert neveken túl az otc pink sheetekig (tőzsdén kívüli, nem szabályozott piacon kereskedett részvények) terjednek. Utóbbiakra általában azok a típusú kisbefektetők kötnek, akik a magyar piacon is hasonló papírokkal, Humettel vagy Phylaxiával is üzletelnek. Az ilyen jellegű részvényekről leginkább nagyobb külföldi hírportálokon szereznek tudomást, és jellemzően a kiválasztás fő kritériuma a rövid időn belül várható igen nagy elmozdulások felmutatása.

A nagyok közül ezeket szeretik a magyarok

A nagyok közül az amerikai piacon a legkeresettebbek a Citigroup, az AIG, a Bank of America, az Office Depot, illetve időnként az Apple és AMD, bár a techszektor iránt az utóbbi időben kisebb az érdeklődés. A németeknél a Deutsche Bank és az autógyártók, a BMW, VW, Daimler a népszerűek. Általánosságban viszont elmondható, hogy a sztorik hajtják az érdeklődést, így például, bár korábban is akadt olyan, aki a Deutsche Börsére kötött, a NYSE Euronexttel tervezett házasság hírére megnőtt a kereslet - szögezte le Práger.

A nagy hírek mellett viszont olyan - általában kisebb - amerikai vállalatok papírjaira is ráugranak a befektetők, amelyek csődvédelmi eljárást kérelmeztek maguk ellen, abban a reményben, hogy az átszervezés után nagy nyereséget realizálhatnak. Erre jó példa volt az autóipari beszállító Visteon esete tavaly. A régiós papírok közül az KBC-nél elsősorban az osztrák részvények, így a Raiffeisen, Erste, OMV, Bwin a keresettek, míg a cseh és lengyel piacon nagy ritkán kötnek a CEZ-re, a PKO-ra vagy éppen a Telefónicára.

Ezenkívül még az S&P-500 indexen vagy olajon alapuló etf-ekre (tőzsdén kereskedett befektetési alapokra) is születnek kötések, ám csak kisebb értékben, ugyanis ezeket a termékeket egyelőre kevésbé ismerik a befektetők. Jelenleg az ügyfelek durván negyede üzletel külföldi termékekre is a KBC-nél, ám a Securities és az Equitas tavasszal esedékes összeolvadásakor az internetes kereskedési rendszeren is elérhetővé válnak nemzetközi részvények, ami az előzetes érdeklődés intenzitása alapján megdobhatja az ilyen jellegű forgalmat is a társaságnál - mondta Práger.

Tőzsdefúzióra és a Nokiára ugrottak a befektetők

Az elmúlt egy-két hét igen eseménydús volt, így bizonyos külföldi vállalatoknál a kötések is érezhetően megszaporodtak - szögezte le Kovács Péter, a Buda-Cash nemzetközi üzletágának vezetője. Az európai történetek közül a Deutsche Börse és NYSE Euronext fúziója mozgatta meg a befektetők fantáziáját, ám a Nokia iránt is élénk érdeklődés mutatkozott. Utóbbinál érdekes módon nem a shortolás lehetőségét tartották kecsegtetőnek a brókerház ügyfelei, épp ellenkezőleg, a tízszázalékos esés után inkább belevettek, illetve kisebb arányban olyanok is akadtak, akik meglévő állományukat hígították.

A tengerentúli piacon a vártnál jobb gyorsjelentések táplálták a vételi kedvet, így például a számait a napokban közzétevő Dell papírjai iránt is megnőtt a vételi kedv. Komolyabb érdeklődés övezte a Kinder Morgan elsődleges kibocsátását is. Azon kívül, hogy az IPO-k általában is fokozzák a keresletet, hosszú ideje a gáz- és olajvezetékekben és -tárolásban érdekelt társaságé volt az első jelentősebb kibocsátás az energiaszektorban. Népszerűek az osztalékpapírok is, ezek közül példaként az AGNC papírjait emelte ki a brókerház üzletágvezetője. Az ingatlanbefektetési tröszt leginkább amerikai kormányzati garanciával rendelkező, ám így is kockázatosnak mondható jelzáloghátterű eszközökbe fektet és 2009 óta stabilan évi 20 százalék körüli osztalékot fizet. Az örök slágerek közé tartoznak az Apple részvényei, ám a Google Kovács szerint már lecsengőben van.

Népszerűek az etf-ek

Az esésben hívők elsősorban a félelemindikátorként elhíresült VIX indexre kiírt etf-en (tőzsdén kereskedett alapon) keresztül teszik meg tétjeiket, ám a származékos termékek közül keresettek még az arany etf-ek is. Rövid távon népszerűek az agráripari és élelmiszerszektort követő etf-ek, míg hosszabb távon az akkumulátorgyártáshoz használatos lítiumra szakosodott, bányászattól a feldolgozásig terjedő spektrumban található vállalatokba fektető etf-ek is érdeklődésre tartanak számot. A tapasztaltabb befektetők az 50-100-szoros tőkeáttétet is lehetővé tevő turbó certifikátok és KO-warrantok terepén is szívesen vadásznak, főleg a DAX-ra, vagy éppen a DJIA-indexre kihegyezetteket, esetleg a nagyobb devizapárokra létrehozott termékeket.

A brókerháznál az üzletágvezető elmondása szerint fele-fele arányban fektetnek amerikai és német papírokba a külföldre merészkedők. Ám mivel főleg a tengerentúlról érkeznek a hírek és ott ráadásul jó forgalom mellett a választék is hatalmas, a komolyabb és időeltolódástól vissza nem riadó befektetők inkább ott fialtatják pénzüket. A régiós piacok közül Varsóban olykor-olykor kötnek az ügyfelek, s bár korábban az osztrák papírok közül az OMV-re, a Raiffeisenre és a Strabagra is kötöttek, az utóbbi időben már egyre kevésbé.
Az Equilornál is leginkább a nagyobb és ismertebb amerikai és nemzetközi vállalatok részvényeire kötnek, főleg az azonnali piacon, bár az elektronikus kereskedési rendszeren egyre népszerűbbek a tőkeáttételes cfd-k is (contract for difference). Az amerikai opciós piac inkább a tapasztaltabb ügyfelek vadászterepe, ők is leginkább akkor kötnek, ha pontos elképzelésük van - mondta lapunk kérdésére Darók Gábor üzletkötő. A DAX komponensek közül az Allianz, a Commerzbank, a Deutsche Bank, a Deutsche Telekom, a Metro és a Siemens papírjai a legkeresettebbek, míg az amerikai piacon az elektromos autókat gyártó Tesla Motors részvényeire születtek kötések az utóbbi időben.

A kis és kockázatos papírokat is kedvelik

A nagyobbak közül gyakran a sokat büntetett, nyomottabb árfolyamú részvényeket, így például a Royal Bank of Scotland vagy éppen a BP papírjait veszik. A kisebb részvényeknél azonban inkább a kockázatosabbakat keresik az üzletkötő szerint, így például a pár dolláros biotechnológiai társaságokét, napelemgyártókét vagy egyéb energetikai vállalatokét. Utóbbiak esetében akadnak befektetők, akik etf-eken keresztül, így például a Solar etf-en keresztül játsszák meg tétjüket. A befektetők jellemzően rámozdulnak a nagyobb sztorikra, ám sokszor csak késve, így az emelkedés oroszlánrészéről gyakran lemaradnak.

A Quaestornál a külföldön befektető ügyfelek 30-50 százaléka köt közvetlenül részvényekre, ám a cfd-k nagyobb arányban képviseltetik magukat - válaszolta lapunk megkeresésére Illés László, a befektetési ház nemzetközi kereskedési vezetője. Náluk is elsősorban az amerikai és a német piacon kereskednek. A befektetési slágereknek eddig az Apple és a BMW bizonyultak, bár az utóbbi időben a Google kezd felfutni. Akadnak azonban olyan ügyfelek is, akik orosz vállalatok londoni globális letéti jegyeivel (gdr) üzletelnek, ám a stamp duty (tranzakciós illeték) miatt jellemzően nem építenek ki rövid távú pozíciókat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!