Robert Prechter Jr.-t a befektetők egész generációja megrögzött medvehívőnek tartotta az elmúlt évtizedben, mivel hosszútávú előrejelzésében folyamatosan pesszimista előrejelzéseket adott az amerikai gazdaság egészére és részvénypiacokra vonatkozóan is.

A nagyon hosszútávú befektetőknek általában a kincstárjegyek és a készpénz-közeli eszközök tartását javasolta az elmúlt években. Ez persze volt, amikor rossz stratégiának tűnt, azonban 10 év távlatában már kedvezőbb hozamot biztosított, mint a részvénypiacokon a vedd meg és tartsd stratégiánál, ha figyelembe vesszük, hogy a nagy amerikai részvényindexek ma pont ott vannak, mint tíz évvel ezelőtt - mutat rá a Marketwatch.


Prechter azonban nem tekinthető folyamatosan pesszimistának, tavaly február végén - miután az előző bear market előtt minden tradernek a shortpozíciók nyitását javasolta - azt mondta, hatalmas medvepiaci rally van készülőben, amely a 9-10 ezer pontos tartományba, sőt, a fölé is visszahozhatja a Dow indexet, tette ezt 7000 pont alatti indexértékeknél.

Tavaly ősz óta azonban folyamatosan a longok zárását javasolja, idén januárban 10 730 pontos Dow-nál pedig a 200 százalékos shortok nyitását tanácsolta. Bár jelzése után az index néhány nap alatt 900 pontot esett, aki nem zárt időben, az pórul járhatott, hiszen februártól áprilisig 11 200 pontig emelkedett a mutató.

A CNBC-nek adott interjújában azt fejtette ki, miután az index visszkapaszkodott a pozíciók javasolt nyitási szintje fölé, hogy ilyen jó pozíciót kistoppolásával az a probléma, hogy a legrosszabkor kényszerül rá a befektető, s hatalmas profittól foszthatja meg. Az ő véleménye változatlan a piaccal kapcsolatban.


Májusi eleji előrejelzésében ezt írja:

A 2009 márciusában indult medvepiaci rally tetőzési folyamata befejezetnek tekinthető. A következő lefelé hullám, amely idén áprilisban kezdősött úgy tűnik, nagyobb lesz, mint a 2007-2009-es, s alacsonyabb árakat fog a végén eredményezni. Az arany is elérhette csúcsait, az alakzat, amely grafikonján kirajzolódott, egy több hónapos eladási hullámot valószínűsít a közeljövőben a nemesfém piacán. A dollár árfolyama jelenleg épp teljesíti azt a hatalmas erősödési hullámot, amelyet már régóta előre jeleztünk.

Prechter e mellett megerősíti előrejelzését, amely erős deflációs hullámról szól az Egyesült Államokban.


Mint írja, még a legpesszimistább traderek is csak az 1966-1982-es időszak ismétlődését tartják valószínűnek, amikor nagy inflációs hullám bontakozott ki a gazdaságban, s a részvényárak időszakosa jelentőseket tudtak emelkedni. Épp emiatt, még a medvék is a hosszú oldalon keresik a beszállókat a részvénypiacra. E helyett azonban a legvalószínűbb frgatókönyvnek az erős eflációs hullámot és a részvénypiacok történalmi krachját tartjuk.

Érvei szerint a mostani medvepiac egy úgynevezett szuperciklusba tartozik, akkorába, amelyet legutóbb 1720-1784-ig élt élt át a világ. Ennek során a részvényindexek az 1929-1932-es 89,5 százalékos leértékelődésénél is nagyobb jöhet, meghaladhatja a 91 százalékot, s ez a Dow Jones Ipari Átlagot 1000 pont alá hozhatja. Eközben persze lesznek a reménynek medvpiaci rallyk által táplált hullámai, az utolsó ilyen várhatóan 2012-ben fog cikluselmélete szerint kibontakozni. A medvepiac utolsó évei a teljes kapitulációt és reménytelenséget hozza el a szereplők számára.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!