A bank olaj- és gázpiaci elemzője szerint az OECD-országok kereslete a következő években nem nő számottevően, az OPEC-országok pedig 2010-ben nem csökkentik a kitermelésüket arra hivatkozva, hogy a jelenlegi árfolyamszintek számukra megfelelők. Az olajárak 2009-es emelkedése mögött javarészt a keresleti és kínálati viszonyok húzódtak meg, de 80 dolláros, illetve annál magasabb árat már nehéz fundamentális tényezőkkel megmagyarázni – állítja a Calyon szakértője, Christopher Barret. Az ilyen magas árak kialakulásában komoly szerepet játszik az is, hogy az olajár igen erős korrelációban mozog az amerikai dollárral és a részvénypiacokkal, és ezek erős támaszt adnak az energiahordozó jegyzésének. Barret szerint rövid és középtávon az olajpiaci fundamentumok továbbra is gyengék maradhatnak, ami gátat szab a 80 dollár fölé szökő olajárnak. A következő két negyedévben az OECD-országokban a keresleti oldal továbbra is gyenge maradhat, miközben a dízelt és fűtőolajat tartalmazó készletek magas szinten állnak, és a kitermelésben, finomításban és tengeri szállításban is jelentősebb fölös kapacitások mutatkoznak. A készletek csökkenése legkorábban 2010 harmadik negyedévében várható. A Calyon 2010-ben világszinten napi 1,7 millió hordós keresletnövekedést vár, a 2009-es 1,4 milliós csökkenést követően. Ezen belül továbbra is a kínai fogyasztás növekedése lesz a legerősebb, a 2009-es napi 420 000 hordós növekedést 2010-ben 540 000 hordós követheti. E tényezők hatására a Brent árfolyama a 65 dolláros szintig csökkenthet 2010 második negyedévében, majd ezután 70-75 dollárig kapaszkodhat vissza a kurzus 2010 második felében. A Calyon szerint középtávon is a 70-75 dollár közeli szintek tűnnek indokoltnak. A bank elemzői nem tartanak a szélsőséges, 100 dollár fölötti, vagy 40 dollár alatti olajáraktól, mert középtávon ezek egyike sem lehet fenntartható az olajpiacon. 100 dollár feletti árszint mellett igen jelentős lenne a kockázata annak, hogy a gazdasági fellendülés hirtelen újra visszaesésbe torkollik. A 40 dolláros szintek pedig, bár rövid távon a gazdaságok segítségére lennének, meggátolnák az alternatívenergia-szegmens éppen felpörgő fejlődését.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!