Jelentősen emelkedhetett tavaly az OTP csoport korrekciós tételek nélküli konszolidált eredménye. A bank által összegyűjtött elemzői előrejelzések átlaga alapján a csoport tavaly összesen 164 milliárd forintnyi eredményt érhetett el tavaly, ami 10 százalékkal magasabb a 2012-es 149,9 milliárd forintnál - közölte az OTP. Ugyanakkor a bank profitját tavaly számos korrekciós tényező ronthatta, ezeket is figyelembe véve a nettó profit már jelentős elmaradást mutathat az egy évvel korábbihoz képest. A konszolidált számviteli eredmény ezen tényezők után mindössze 79,9 milliárd forint lehetett, ez 36 százalékos eredménycsökkenést jelent.

A korrekciós tételek tavaly összesen 86,2 milliárd forinttal ronthatták az eredményt, 2012-ben ezek összege 27,3 milliárd forint volt. A legnagyobb részt ebből a pénzügyi szervezetek különadója és a tranzakciós illeték elmaradását pótló egyszeri befizetés voltak, ezen a soron közel 43 milliárd forint szerepel. Az elemzők a negyedik negyedévben két további, a menedzsment által már előzetesen jelzett tétel felmerülését várják: a GVH által kiszabott büntetés adó utáni negatív eredményhatását, és az általános kockázati céltartalék eredménytartalékba való átvezetésének egyszeri adóhatását (e két tétel esetében összesen 8,7 milliárd forint negatív eredményhatásra számítanak az elemzők) - közölte a bank.

Eközben a piaci szereplőket ezúttal nem a bank hamarosan megjelenő gyorsjelentése tartja lázban, hanem az ukrajnai eseményekre reagálva további masszív eladásokba kezdtek az OTP részvények piacán, de nem csak a magyar bank árfolyama zuhan, hanem a térségben szintén jelentős kitettséggel rendelkező Raiffeisen is nagyot esik.

Az OTP árfolyama ma eddig 6,5 százalékkal került lejjebb, a Raiffeisennél ennél is nagyobb az esés, az osztrák bank részvényei jelenleg 10 százalékkal érnek kevesebbet, mint a pénteki záráskor.

Már nemcsak Ukrajnára figyel a piac

Az Ukrajna területén megjelenő orosz csapatok és a beavatkozás következtében megromló orosz nemzetközi kapcsolatok hatására a piac láthatóan már nem csak az összeomlás szélén álló ukrán gazdasági, de az oroszországi kockázatokat is kezdi mérlegelni a bankok működésével kapcsolatban. Mindkét bank ugyanis jelentős orosz kitettséggel is rendelkezik. Az orosz OTP ugyan kisebb szereplő a helyi piacon, a Raiffeisen orosz leánybankja viszont a tizedik legnagyobb bank Oroszországban. Az OTP Bank Oroszország mérlegfőösszege a harmadik negyedév végén meghaladta az ezermilliárd forintot, a hitelállomány pedig 873 milliárd forintra rúgott. A bank ukrán kitettségéről itt olvashat.

Csúnya fejlemények

Az elmúlt napok mélyrepülésével eközben az OTP bank részvényeinek grafikonján eközben nagyon csúnya fejlemények bontakoztak ki. Míg korábbi elemzésünkben két halvány pozitív jelet még fel tudtunk fedezni, az egyik a 4000 forint feletti zárások, a másik egy hosszabb távú trendvonal érvényesséáge volt, addig ezek a pozitívumok már az elmúlt napokban eltűntek.

Az OTP Bank árfolyama
Kép: www.markers.hu

A trendvonal letört, akárcsak a kiemelt jelentőségűnek tűnő 4000 forintos támasz. A valamivel 4000 forint felett húzódó szint technaikai jelentőségét az adja, hogy ez jelenti egy hatalmas komplex fej vállak alakzat nyakvonalát, amely tavaly január óta épült ki a részvény árfolyamgrafikonján. Az ilyen alakzatok meglehetősen megbízhatónak tekinthetők, s célár is számolható belőlük. Ha teljesül a célár, az azt jelentené, hogy akár 3000 forint alá is (számításaink szerint 2970 forintra)eshet az OTP részvények árfolyama. A számítás során figyelembe vettük a bank tavalyi osztalékát is.

Az OTP és a Raiffeisen mellett persze a többi régióban aktív bank is alaposan megsínyli a fejleményeket. Az orosz VTB Bank GDR (globális letéti jegyei) a londoni kereskedésben 17,3 százalékkal, a Sberbank ADR-jai 18,1 százalékkal zuhannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!