A részvénypiac forgalma 22,8 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek a szerdai záráshoz képest. Rövid Szabolcs, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: hétfőn folytatódott a múlt héten kezdődött eladási hullám a világ részvénypiacain. A kínai gazdasági növekedés lassulása miatti félelem és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed közelgő kamatemelésével kapcsolatos bizonytalanság miatt csökkentek a globális tőzsdeindexek, amelyek reggel 6-7, záráskor 3-4 százalékos mínuszban vannak - ismertette.

Mivel a magyar piac zárva tartott augusztus 20-21-én, hétfőn tudott a nemzetközi esésre reagálni, így egész nap az eladók voltak túlsúlyban és kiemelkedő forgalom mellett a napi minimum közelében zárt a BUX - mondta a Concorde szakértője.

Rövid Szabolcs szerint elképzelhető egy rövid távú korrekció, azaz kissé emelkedhetnek az árfolyamok, alapvetően azonban "intő jel a gyors esés és a fontos technikai szintek törése".

Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szintén kiemelte, hogy a BUX rég látott, 6 százalék feletti esése azzal magyarázható, hogy zárva volt a magyar tőzsde a múlt héten, amikor az európai részvénypiacokon már elkezdődött a csökkenés.

A szakértő kifejtette: leginkább a Mol részvényeit érintette az esés hétfőn, mivel tovább csökkentek az olajárak, a WTI típusú nyersolaj világpiaci ára hordónként 38 dollárra mérséklődött. Ez a teljes olajszektort érzékenyen érintette, és a Molnál is esést okozott annak ellenére, hogy az olajtársaság esetében a kitermelésnél viszonylag hangsúlyosabb a finomítói tevékenység - mondta Nagy András.

Összességében továbbra is a kínai növekedés lassulásával kapcsolatos félelmek mozgatják a globális részvénypiacokat az Erste szakértője szerint.

A Mol 995 forinttal, 6,86 százalékkal 13 500 forintra csökkent, 5,8 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 379 forinttal, 6,73 százalékkal 5256 forintra esett, forgalmuk 11,9 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 15 forinttal, 3,78 százalékkal 382 forintra gyengült, forgalma 1,1 milliárd forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 245 forinttal, 5,63 százalékkal 4110 forintra csökkent, a részvények forgalma 3,7 milliárd forintot ért el.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 1625,23 ponton zárt hétfőn, ez 62,47 pontos, 3,70 százalékos csökkenés a pénteki záráshoz viszonyítva

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!