Hiába érkeznek egyre-másra a cáfolatok, hogy Portugáliát nem kell megmenteni, a piac nem hisz a szép szavaknak. A befektetők inkább arra a hírre koncentrálnak, amely szerint Lisszabonon egyre nagyobb a nyomás Berlin és Párizs részéről, hogy EU/IMF segítségért folyamodjon.

Drágább a dollár és a frank

Az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalmak így újra sokasodnak, az euró tavaly szeptember közepe óta nem látott mélypontra esett a dollárhoz viszonyítva. A keresztárfolyam - miután az elesett 1,29-es és 1,2870-es szintek stoploss-ügyleteket aktiváltak - 1,2860-ig szakadt, de 1,2890 alatt járt még közép-európai idő szerint háromnegyed kettő tájban is, majd visszatért 1,29 fölé.

EUR/USD



Ugyanekkor svájci frankban mérve 1,2450 környékén járt az euró egysége, vagyis az alpesi devizával szemben is gyengült az uniós fizetőeszköz. Az eddigi rekord 1,2398 frank, ezt tavaly év végén sikerült beállítani.

EUR/CHF



Mindeközben felerősödni látszanak azok a vélemények, amelyek szerint lassan újra beavatkozásra szánhatja rá magát a svájci jegybank. Igaz, korábban érdemi eredmény nélkül költött rengeteget intervencióra az intézmény.

Az euró forintjegyzése kora délután napi maximumán, 280,50-en állt, a svájci frank egyége 225,20, a dolláré 217,50 forinton forgott - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank devizaüzletágának vezetője. Hozzátette: a Portugáliával és a magyar csődkockázattal kapcsolatos aggodalmak a meghatározóak, de a forinttal együtt gyengült a zloty is. Az államkötvény-piac sem maradt érintetlen, a hosszú oldalon 13-15 bázisponttal kerültek feljebb a referenciahozamok.
Röviddel ezután némileg lejjebb korrigáltak a devizaárfolyamok.

EUR/HUF



CHF/HUF



Spanyolország a következő célpont?

A befektetők - tudósít a Reuters - aggodalommal figyelik, milyen eredménnyel zárulnak majd az e héten lebonyolítandó portugál, spanyol és olasz államkötvény-aukciók.

Ezt megelőzően hétfőn rekordot döntött a spanyol és portugál kötvények hozama, de újabb csúcsra emelkedett a görög államkötvények hozama is - tudósított az MTI-Eco.
A tízéves spanyol államkötvény hozama 5,562 százalékra nőtt hétfőn, ami a legmagasabb 2000. óta. A tízéves portugál kötvények hozama 7,139 százalékra emelkedett. Hétfőn első ízben haladta meg a 10 százalékpontot a tízéves lejáratú görög államkötvények és az irányadónak tartott ugyanilyen német államkötvények hozama közötti különbség. Ezzel a görög papírok hozama elérte a 12,702 százalékot.

Ha Portugália segítséget is kérne, a piac már Spanyolország esélyeit kezdené taglalni - jellemezte a piaci hangulatot a Commerzbank egyik devizapiaci stratégája.

Amint arról beszámoltunk, a 2010 negyedik negyedévi adatok alapján immár négy eurózóna-tagállam szerepel az államcsőddel leginkább fenyegetett országok tízes toplistáján. Görögország áll az élen, Spanyolország új szereplő a listán, míg az írek és a portugálok helyzete látványosan romlott. Magyarország szintén bekerült a felsorolásba, Irak és Dubai közé, a 9. helyre.

További euróesésre van kilátás

Technikai elemzők szerint rossz jel az euró árfolyamának várható alakulása szempontjából, hogy a dollárhoz mért jegyzés átszakította a az 1,3073-nál lévő mozgóátlagot. A következő ilyen ellenállás 1,2794 körüli húzódik, majd a tavaly szeptemberi, 1,2642-es mélypont, illetve az augusztusi 1,2588-as szint lehet a következő megálló.

Megvan a kockázata annak, hogy az euró újra az 1,20-as régió alsó régióiba süllyed, bár a gyengülést lassíthajták az ázsiai devizatartalék-diverzifikálások. Kína a napokban közölte, hogy eurózónás államkötvényekbe fektetné hatalmas devizatartalékai egy részét.

A dollár erősödését mindezzel párhuzamosan az amerikai gazdasággal kapcsolatos kételyek fékezhetik, hiszen a múlt pénteken napvilágot látott adatok szerint a vártnál jóval kevesebb új munkahely jött létre decemberben az USA nem mezőgazdasági ágazataiban. Megfigyelők úgy vélik, az adat arra késztetheti a Fedet, hogy ne siessen véget vetni a gazdaság élénkítését szolgáló eszközveásárlási programjának, bár Ben Bernanke szerint az amerikai gazdaság egyre több jelét mutatja az élénkülésnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!