BUX
38240

Ezért kell forintot tartani dollár és euró helyett

Az elemzői célárak alapján nem szabad túl nagy mozgást várni az euró/dollár keresztárfolyamban az elkövetkező hónapokban. Úgy tűnik a devizapár megtalálta a helyét, így aki ezzel akar pénzt keresni, sávkereskedésre készüljön fel. Amennyiben tehát sávkereskedés lesz előtérbe kerülhet a forint is, amely a jó kamattartalma miatt sávozás esetében is hozhatja a pénzt a konyhára.

Deák Bálint, 2010. december 9. csütörtök, 12:06

Az 1,30-as szint közelében állt meg a dollár erősödése az elmúlt időszakban, ami az elemzők szerint már abszolút túladott keresztárfolyamot jelentett. Az egyhónapos céláruk ugyanis átlagban a Reuters felmérése szerint 1,320. Jelenleg az árfolyam pont e körül a szint körül forog, ami jól mutatja, hogy miért hívják fel szintre napról-napra a figyelmet az elemzők arra, hogy az év vége közeledtével nem szabad már nagy mozgásokra számítani.

A devizaárfolyamok becslésénél jelentős szórás is szokott lenni az elemzők várakozásiban. Ez most is így van, de a korábbi szélső értékek jelentősen szűkültek. Az euró/dollár keresztárfolyam egy hónapos alakulása szempontjából ugyanis a legpesszimistább elemző is 1,25-ös árfolyamot tart reálisnak, míg a legoptimistább 1,46-os szintet jelölt meg. A nagyobb bankházak közül a Citigroup 1,37-et, a Deutsche Bank 1,38-at adott meg, a Morgan Stanley pedig a legfelső szélső értéket képviseli. A pesszimistábbak között találhatjuk meg a Calyont 1,29-es célárral és a Goldmant 1,27-es árfolyamvárakozással.

Amennyiben kicsit messzebb vizsgáljuk a keresztárfolyam mozgását, akkor euróerősödésre inkább lehet érdemes játszani az elemzők szerint. Három hónapos távlatban ugyanis 1,345-re emelkedik az elemzői célárak átlaga. Gyorsan érdemes azonban hozzátenni, hogy fél évre előre már ismét 1,32 a célárfolyam.

Mindezek alapján tehát jól látható, hogy a keresztárfolyam, amely az elmúlt napokban beállt az 1,32 és 1,34 közötti sávba, révbe ért - innen jelentősebb elmozdulásra csak komolyabb hír alapján lehetne számítani. Erre egyébként a jövő hét lehet alkalmas, akkor lesz ugyanis amerikai inflációs szám, és kiskereskedelmi forgalom adat, valamint a számos ingatlanpiaci mutató mellett még egy Fed kamatdöntő ülés is lesz, aminek a kommentárjára mindig nagyon figyel a piac.

A devizapiacon kereskedőknek ilyen esetekben érdemes lehet tehát a kamatkülönbözetre is játszani. (A nagyobb kamatozású deviza vételével megkapjuk ugyanis naponta a kamatkülönbséget, ami kis mozgások mellett is nyereségessé teheti az ügyletet.) Itt pedig előtérbe kerülhet a forint, amely - pláne az MNB legutóbbi monetáris szigorítása után - jelentősen magasabb kamattal bír, mint akár a svájci frank, akár az euró. Mivel az elemzők 275 és 280 forint közötti sávozást várnak az euróval szemben, érdemes lehet kisebb forintgyengülés esetén pozíciót nyitni, hiszen - ha valóban bejön szűk kereskedés -, akkor árfolyamnyereséget és a kamatot is zsebre vághatjuk.