Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptember közepén 2010 utolsó negyedévére 277 forintos átlagos euróárfolyamot jósoltak a szakértők, ami mostanra 275 forintra csökkent.

Ez annak tudható be, hogy a külföldi elemzőházak az elmúlt napokban sorra erősebb forintvárakozásokat fogalmaztak meg.

A november eddig eltelt időszakában összesen nyolc friss elemzés jelent meg a forint euróval szembeni várható árfolyam-alakulásáról.

Ezek közül csupán egy volt, amelyik rontotta a magyar deviza kilátásait az év utolsó hónapjaira.

Ez a BNP Paribas volt, amely 270 forint helyett most 280 forintos átlagos árat tart indokoltnak decemberig.

Eltűnt viszont az utolsó 300 forintos jóslat, a Bank of Tokyo-Mitsubishi ugyanis erről a szintről 275 forintra hozta le negyedéves becslését.

Így most már a legpesszimistább elemzők is csak 280 forint körüli árfolyamot tartanak reálisnak.

Ilyen ajánlás is csupán kettő van, a már említett BNP Paribas mellett a Nordea Bank adott ilyen célárat.

Sokat javított még a forint kilátásán a Scotia Capital, amely 285 forintról 275 forintra hozta le negyedéves várakozását.

A dollár esetében nincs ekkora javulás, ami annak tudható be, hogy az euróval szembeni erősödésére számítanak az elemzők.

Jövőre folytatódhat a forint/euró árfolyam erősödése az elemzők szerint, szeptember közepéhez képest ugyanis három forinttal került lejjebb az átlagos ár.

Ez például 2011 első negyedévére jelenleg 270 forintot jelent, míg a harmadik negyedévre már csak 265 forintot tartanak reálisnak az elemzők.

Nagy kérdés, hogy az elkövetkező napokban mit reagálnak arra a hírre, hogy a költségvetésben hosszabb távon is pluszadók révén akarják tartani a hiánycélt.

Ez ugyanis mindenképpen olyan bizonytalanságot teremt, amit a devizapiaci befektetők sem szeretnek - mondta a Napi Gazdaságnak Karsai Péter, a Commerzbank elemzője.

Ráadásul ez ügyben nagyon rossz a kormányzati kommunikáció, hiszen nem világosak a távlati célok.

Mindezek alapján akár fáziskésés is lehet a forint eddigi jó szereplése. (Erre utalhat az is, hogy tegnap már erősebben gyengült a forint, igaz, ezt a lejtmenetet a szakértők inkább annak tudták be, hogy felerősödtek Írország és Portugália fizetőképességével kapcsolatos aggodalmak.)

Ugyanakkor a fundamentális tényezők nem annyira rosszak, így a Commerzbank szakértői is 275 forintos év végi árfolyamot tartanak valószínűnek, ami egyébként a korábbi 260 forintos várakozásukhoz képest elég jelentős emelés.

Karsai a jövő évet illetően sem túl optimista; bár szerinte is elképzelhető némi erősödés, ennek mértéke erősen korlátozott lehet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!