A BUX-ra korábban jellemző alulértékeltség eltűnt az idei év eddigi 40 százalékos áremelkedése után - mondta Kuti Ákos vezető elemző. Ennek ellenére továbbra is látnak felértékelődési potenciált a magyar piacban, bár a társasági adó csökkentésének és a szektoradók eltörlésének elmaradása most lefékezheti az eddigi rallyt.

Az OTP árfolyamát továbbra is hajthatják felfele a felminősítési várakozások, míg a Richter újabb termékeit érintő pozitív bejelentésekből profitálhat. A Telekomnál kevésbé optimisták az adók megmaradása miatt, aminek ugyanakkor pozitív következménye szerintük, hogy újabb szereplő nem fog a piacra lépni - igaz, az árfolyamtól sem várnak nagy pozitív változást. A Mol esetében az INA helyzetét legkorábban jövőre látják rendezhetőnek, az árfolyamemelkedés ezért limitált lehet, de ezzel együtt az olajrészvényben is látnak még felértékelődési lehetőséget.

A nemzetközi piacokon a spanyol tőzsdét látják lemaradónak, ezért ott várnak jó teljesítményt, míg a német piacon inkább csak egyedi részvényekre, így a Daimlerre és az Infineonra fogalmaztak meg pozitív várakozásokat. A régióban a CEZ-t szeretik illetve kíváncsian tekintenek az éppen folyó Slovak Telekom kibocsátásra, ahol az ársáv (17,7-23,6 euró) közepére várják a jegyzési ár megállapítását. A részvény kereskedése jövő hétfőn indul a pozsonyi és a londoni tőzsdén.

A magyar makrogazdaság helyzete megfelelő, a GDP, az infláció, az államháztartási hiány a helyén van, a CDS-felárakból látszik, hogy a piac már magasabbra értékel minket, mint a hitelminősítők - jelentette ki Szántó András, a lakossági üzletág vezetője. A felminősítés ezért az év második felében be fog következni, pozitív hatást fejtve ki a magyar piacra. A magyar alapkamat mélypontját 1-1,3 százalék közelébe várják. Ami a forintot illeti, bár idén a 290-315 sávot valószínűsítik, hosszabb távon inkább 310-320 közelébe tennék az euró árfolyamát. Utóbbit az is magyarázza, hogy a Fed kamatemelési várakozások bár enyhülni látszanak jelenleg, hosszabb távon be fog következni a szigorítás, ami ez év vége felé már egyre kockázatosabbá teszi majd a magyar piacot is.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!